duminică, 3 aprilie 2011

Motojurnal / Editia XVIII

Stiri

Datele privind productia de motociclete in Japonia pentru luna februarie 2011  indica rezultate negative.
Are loc o scadere de 4.8 procente per total din nr. de unitati fabricate in Japonia la inceputul anului in curs pentru cei 4 mari producatori: Honda, Suzuki, Yamaha si Kawasaky.
Asociatia Japoneza a Fabricantilor de Autovehicule (JAMA) declara ca in luna Feb. au fost produse 57.967 de unitati fata de 60.921 de motociclete fabricate in aceeasi luna a anului 2010.
Sunt asteptate scaderi ale numerelor pentru luna Martie cand Japonia a fost devastata de dezastrele naturale si problema centralei nucleare de la Fukushima.
In continuare avem statisticile detaliate JAMA pentru luna Februarie 2011 pentru aceeasi luna din anul trecut.

Productia in functie de cilindree:
Pana in 50cc: 8.321 de unitati, cu 2.422 sau 41.1% in crestere
Intre 51-125cc: 4.218 de unitati, cu 1.994 sau 32.1% in scadere
Intre 125- 250cc: 6.571 de unitati, cu 1.004 sau 13.3% in scadere
Peste 250cc : 38.857 de unitati, in scadere cu 5.8% adica 2.378 de motociclete.
Productia in functie de fabricant:
Honda 13,910
Suzuki 17,884
Yamaha 15,527
Kawasaki 10,636
Others 10
Total 57,967


MotoGP 125cc 2011 – Rezultatele de vineri.

Motocicletele din clasa de 152 a MotoGP-ului  au fost cele mai afectate de vantul care crestea in intensitate in cursul dupa-amiezei de Vineri.
            Nico Tero de la Bankia Aspar a stabilit cel mai rapid tur in timpul antrenamentelor libere la Jerez in Grand Prix-ul spaniol cu un timp de 1’48.384.
            Sandro Cortese de la echipa germana Intact Racing a urcat in topul sesiunii trecute , pe locul al doilea s-a clasat Nicolas Terol de la Bankia Aspar Team 125cc iar coechipierul sau Hector Faubel pe 3. 
                                                                                                                   
Consumul si economia de combustibil.

Consumul de combustibil se defineste in functie de puterea motorului, in litri consumati la 100km parcursi de motocicleta.
            Factorii care influenteaza consumul de combustibil sunt:
-         Starea drumului, care poate determina utilizarea vitezelor inferioare, pentru a fii posibila deplasara in  bune conditii;
-         Profilul soselei;
-         Toba de esapament infundata;
-         Viteza vantului; un vant de 10m/s poate antrena o crestere cu 10% a eforturilor pentru deplasarea motocicletei;
-         Mersul cu anvelopele umflate insuficient;
-         Accelerarea si franarea; toate accelerarile exagerate si trecerile bruste de la un regim de functionare la altul sau franarile fregvente influenteaza printre altele si consumul;
-         Starea motorului; un motor al carui stadiu de uzura normala este depasit va consuma o cantitate mai mare de combustibil datorita lipsei de compresie, pierderilor, etc;
-         Reglajul carburatorului; toate reglajele incorecte antreneaza dupa sine o crestere rapida de combustibil;
-         Aprinderea defectuoasa; atat reglajul echipamentului de aprinderecat si starea bujiei sau alegerea altui avans la aprindere decat cel conform instructiunilor de exploatare a motocicletei duc la un consum anormal de combustibil;
-         Modul de conducere al motocicletei.

Pentru a se obtineo economie mai importanta de combustibil este necesar sa se regleze carburtorul pentru a functiona cu un amestec mai sarac. Daca amestecul in carburator este reglat pentru economie, daca motocicleta este bine intretinuta si nu prezinta defecte importante la motor, consumul poate scadea apreciabil.
Totusi intre motociclete de marci dferite, avand aceeasi greutate si aflate in conditii de drum identice vor exista todeauna diferente de consum, asta din cauza deosebirilor constructive (raportul de compresie, forma camerei de ardere, randamentul transmisiei, dimensiunea anvelopelor, etc.).
La circulatia in oras consumul real va fi ceva mai mare decat cel normal. Contrar anumitor pareri este necesar sa se stie ca circulandu-se foarte incet, cu motorul functionand la mers in gol, nu se va face economie ci din contra, consumul va creste intrucat amestecul carburant la mers in gol este foarte bogat, avand un surplus de benzina de pana la 50%. 




Kawasaky W800 – 2011




General
Primele teste ale noului W800 indica faptul ca febricantul britanic Triumph, dupa ce timp de 5 ani a fost varful in categoria motocicletelor retro, are un nou, real, si bine pregatit rival. Nu numai ca niponul W800 este mai ieftin si mai bine proportionat decat Triumph Bonneville dar motorul Kawasaky upgradat inlatura acum diferentele de performanta intre cele doua modele.

Motorul
Cele doua mari modificari aduse noului motor al Kawasaky-ului W800 constau in cresterea capacitatii cilindrice de la 676 la 773cc si trecerea alimentarii motorului de la carburatie la injectie.     
Noua admisie prin injectie a lui W800 aduce numai bile albe modelului, raspunsul acceleratiei este instant, la fiecare ciupitura motorul reactioneaza.
Singura critca usoara care ar putea fii adusa motorului consta in faptul ca este prea civilizat: lin si tacut. Se simte nevoia unor tobe care sa produca cativa decibeli. Per total, performantele sunt adaptate deopotriva pentru fanii stilului retro si incepatori

Manevrabilitate
Manevrabilitatea modelului Kawasaki W800 se potriveste perfect cu performantele motorului. Old school, cu o pozitie de condus dreapta, dragut, subtirel, cu un ghidon lat, este ridicol de usor sa te sui si sa pornesti la drum cu el.
Cand incepi sa ceri mai multe frana pe disc fata pare inadecvata dar frana spate pe tambur raspunde imediat si  se arata folositoare, furca  e cam soft, roata fata mare  de 19” da semne de subvirare si pierde aderenta. In restul timpului e „faina”.

Echipare
Vechiul W650 era considerat, in general, o reproducere autentica si detaliata multumita motorului aratos, rotilor din aluminiu cu spite, aripilor cromate, kickstart-ului, etc. Noul W800 ridica stacheta. O sa nou-nouta cu nervuri si un ghidon mai lasat pluseaza la look-ul retro. Oglinzile imbunatatite, protectia esapamentului si padurile rezervorului diferite de cele ale W-ului de 650 pluseaza. Cilindii motorului, butucul rotii spate si bratele culisante ale furcii au un finisaj metalic, nu negru, si sunt noi.

Calitate
Kawasaky W800 nu numai ca pastreaza specificatiile autentice dar si este febricat in stilul clasic. Vopseaua in doua nuante este groasa, cromul este de calitate si finisajele metalice sunt minunate. E prea devreme sa discutam despre fiabilitate dar din punct de vedere al felului in care e construit W800 da dovada de responsabilitate clasica.



Valoare

La baza, noul Kawasaky W800 se compara la pret cu modelul de baza Triumph Bonneville dar nu asa trebuie privita comparatia. In realitate, cel mai apropiat rival al lui W800,cu vopseaua sa in doua nuante, cadranul dublu, mansoanele de cauciuc ale furcii si alte detalii, este Bonneville T100 care costa cu peste 100€ in plus. Din aceasta perspctiva Kwasaky W800 are un pret decent.

Motor – 4 timpi, SOHC, racit cu aer, doi cilindri verticali, 8 supape, 773 cm ³
Alezaj x cursa – 83.0 x 77.0 mm
Puterea max. 48 CP / 6500 rpm
Cuplu max. - 60 Nm/2.500 rpm
Admisia –  Injectie
Pornirea – electrica si Kick-start
Ambreiaj – umed multi-disc, manual
Transmisie –  5 viteze, march-arriere
Transmisia finala - lant
Cadru de tip dublu-leagan,
Unghi la furca-  27 °
Suspensia : – fata –  furca telescopica39 mm
                    – spate –  doua amortizoare reglabile
Frana fata – Disc 300mm, etrier 2 pistonase
Frana spate – Tambur 160mm.
Dimensiuni (L x l x H)
2190 x 790 x 1075 mm
Garda la sol - 125 mm
Inaltime sa - 790 mm
Capacitatea de combustibil - 14 litri


Brough Superior Golden Dream 996 cc
1938-1939


Este cea mai originala si remarcabila incercare de a sparge tiparele conventionale in constructia motocicletelor pe care a avut-o Anglia pana in 1938.

Au fost produse 5 unitati pana la mijlocu lui 1939 dar nr. mic nu stirbeste cu nimic grandoarea acestei capodopere. Apoi, în septembrie, Anglia intra in razboi pentru a treia oara in acel secol, si pentru a doua oara capacitatea productiva a casei Brough aplica la efortul de război.

Aceasta motocicleta este prevazuta cu un motor compus din 4 cilindrii opusi (boxer), grupati in doua blocuri, asezati unul deasupra celuilalt.
Motorul are 996cc, si dezvolta 70 CP la 5.500rpm.
Arborii cotiti sunt prevazuti cu greutati compensatoare de echilibrare si se rotesc in sens invers unul fata de celalalt.
In planul frontal, lanturile actioneaza cele doua pompe de ulei si arborii cu came.
Transmisia cuprinde un ambreiaj multidisc in baie de ulei, o cutie cu 4 viteze si un cardan care transmite miscarea la roata din spate.
Suspensia fata este telescopica; in spate are amortizoare telescopice hidraulice cu brate basculante.
Cadrul este functioat din tevi de otel cu crom.
Jantele sunt echipate cu roti de 3.50/19”.
Instalatia de alimentare este compusa dintr-un rezervor de 24 litri, un decantor si 4 carburatoare.
Instalatia electrica este alimentata la o tensiune de 6V, avand o baterie de 6V, 10Ah, si un generator de 6V, 90W.
Aprinderea este asigurata prin magnetou.
Greutatea totala, echipata cu atas este de 321Kg.
Motocicleta se putea deplasa cu o viteza de 100km/h, consumand 8l/100km

Ultimul Brough Superior Dream original de care se mai stia ceva era expus la Muzeul National al Motocicletelor din Anglia. A fost distrus intr-un incendiu in 2003 cand alte peste 250 de motociclete unicat s-au pierdut pentru todeauna. De fapt mai exista nu unul, ci doua motoare, plus piese din celelalte 3 motoare. Un nou cadru este in constructie pentru unul din acestea.







                         
                                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu