Stiri
Terra Dacica Aeterna
Cativa motociclisti se aduna in cadrul unui eveniment cu tema istorica organizat de catre cei de la Terra Dacica Aeterna din Cluj, singurul eveniment cu adevarat traditional din cate cunosc eu (fara chinezarisme, manele, mici), doar mancare traditionala, mesteri traditionali si rapsozi populari autentici.
Evenimentul e la a doua editie doar, insa prima editie a fost cu totul deosebita si originala.
Programul este si el unul original, luptele simulate, dansul ielelor, rugurile lui Zamolxe, etc.
Ca si anul trecut multi merg cu corturile, insa sant si posibilitati de cazare in zona, iar unii-si aduc si copiii pentru o lectie de istorie live.
“Motociclistic”nu e organizat nimic, se aduna motociclisti din cateva judete care se cunosc, pe langa faptul ca unii membrii Terra Dacica Aeterna sunt motociclisti si ei.
Ideea comuna e aceea ca cei interesati de istoria veche, oameni din toate domeniile, doctori, profesori, arheologi, instorici,muzeografi, economisti sau simplii muncitori se intalnesc pentru a se cunoaste mai bine personal dar si pe plan istoric, ca natiune.
La vanatoare de motociclisti
In seara de 9 septembrie, in Bucuresti, politistii s-au apucat de vanat motociclisti in urma sesizarilor multiple in ceea ce priveste galagia. Impreuna cu cei de la RAR au fost opriti atat cei care mergeau pe scutere cat si motociclistii si le-au fost analizate fiarele din dotare. Indiferent daca motocicleta era galagioasa din cauza modificarilor sau pur si simplu din cauza faptului ca asa a iesit din fabrica (desii in cazul acesta trecusera deja controlul RAR-ului la inmatriculare) s-au ridicat taloanele celor care umflau decibelmetrul si amenzile nu i-au ocolit pe motoristi.
Desii nu sunt adeptul zicalei “Loud pipes saves lifes” ma simt oarecum deranjat din prisma faptului ca opinia publica asociaza galagia strazilor doar cu motociclismul si nu se ntelege ca tobele galagioase au aparut ca o necesitate mai degraba decat un moft. Acum cand in UE se iau tot felul de masuri impotriva poluarii (inclusiv fonica) cred ca ar fi cazul sa revizuim esapamentele. Zilele trecute am vazut un Vulcan superb prin Constanta si mi-a placut (!?) mai ales faptul ca nu era deranjant auzului. Banuiesc totusi ca si pilotul se becura in liniste de plimbari astfel fiind mai relaxat fara galagia unei fabrici in timpane.
In concluzie trag un semnal de alarma asupra faptului ca daca inainte motocicletele galagioase si automat motociclistii erau spurcati de restul comunitatii acum incep sa apara repercursiunilor faptului ca am trezit de sute de ori oamenii cu tobele noastre galagioase si ar trebui sa revizuim esapamentele pentru a ne asigura continuitatea in liniste in viata civica.
Judetul Neamt intra in circuitul enduro cu un concurs care se anunta a fi extrem, un nou teren de “joaca” pentru enduristii amatori din Romania.
Cei care cauta urcari dificile, busteni, bolovani, cascade, rauri interminabile, radacini obraznice, poteci grozave, teren perfect, trebuie sa ajunga la Piatra. Aici ii asteapta o echipa experimentata, ghizi profi, mecanici, piese de schimb, echipament, conditii de cazare, logistica.
Noul club de enduro infiintat la Piatra Neamt de rideri experimentati din Brasov, Buzau si Bucuresti, va organiza prima editie a unei curse de Hard Enduro.
DESPRE CONCURS
Concursul HARD ENDURO PIATRA NEAMT 2011 este inscris ca si Cupa in calendarul competitional al Federatiei Romane de Motociclism. Astfel, editia a I-a 2011 va avea loc in perioada 16-18 septembrie 2011.
In fiecare zi de concurs traseul este diferit, cu o lungime de 60-70 km, marcat in totalitate cu banda si sageti de orientare, fiind cronometrat start – sosire, iar la despartirile dintre clase vor fi CP-uri cu arbitri. La aceasta prima editie concursul va avea trei clase: Experti, Hobby si Fete.
De ce Piatra Neamt? Atat orasul Piatra Neamt cat si cadrul natural in care este situat au toate ingredientele dorite de pasionatii de enduro si mai ales hard enduro: urcari si coborari pe poteci de munte lungi, tehnice si sustinute, peste si printre bolovani, cascade, rauri interminabile, radacini de brad si nu in ultimul rand, ba poate cel mai important lucru, un sol care este in cea mai mare parte pietros sau nisipos, ceea ce face ca in urma unei ploi traseul sa devina doar mai tehnic si nu un noroi imposibil si neplacut pentru majoritatea concurentilor.
O echipa noua si extrem de entuziasta formata din enduristi din Bucuresti, Brasov, Buzau si Piatra Neamt este gata sa va primeasca la prima editie a Hard Enduro Piatra Neamt, speram noi unul dintre viitoare concursuri emblematice de hard enduro din Romania.
Conducerea pe ploaie
Indiferent daca folositi motocicleta zi de zi sau doar pentru plimbari in weekend, la un moment dat veti fi prins de ploaie. In astfel de cazuri e important sa stiti cum este afectata motocicleta si cum sa va adaptati stilul de conducere la noile conditii. Desi multe articole privitoare la mersul pe ploaie recomanda sa nu va schimbati stilul de condus, totusi un pic mai multa grija nu strica.
De obicei soferii nu fac decat ajustari minore, cum ar fi aprinderea farurilor si pornirea stergatoarelor, continuind rularea cu aceeasi viteza, chiar daca pot aparea pericole in plus. Totusi, in urma consultarii statisticilor referitoare la accidentele pe vreme proasta, rezulta ca ar trebui luate mai multe masuri in astfel de conditii.
Ca motociclist e greu sa ignori schimbarea conditiilor, deoarece si motociclistul si motocicleta se vor comporta diferit pe ploaie. Primul semn vine de la anvelope, unde aderenta scade in medie cu 50%, chiar si mai mult daca e vorba de anvelope sport cu compozitie moale (specifice pentru asfalt uscat). Asta nu inseamnca ca anvelopele cu compozitie tare vor fi mai aderente, dar schimbarea la asfalt ud va fi mai putin simtita.
Toti motociclistii ar trebui sa stie deja ca distantele de franare sunt dublate pe asfalt ud si ca trebuie sa compenseze acest lucru printr-un spatiu de manevra mai larg, dar multi uita ca este afectat si comportamentul la accelerare si in viraje. In timpul mersului pe ploaie motociclistul trebuie sa puna accentul pe controlul motocicletei fara bruscari si pe anticiparea miscarilor urmatoare.
Controlul motocicletei fara bruscari
Evitarea bruscarilor nu consta doar de actionarea cat mai fina a franelor si acceleratiei, dar si in balansul motociclistului necesar in viraje.
Pe astfalt uscat iesirea din viraje e usuarata de o accelerare continua. Pe ploaie, folosind aceeasi tehnica, riscul alunecarii creste, deoarece aderenta este impartita intre forta de accelerare si forta laterala pe viraj. Daca se planifica corect viteza la intrarea in viraj, nu va fi nevoie de accelerare sau franare in timp ce motocicleta e inclinata, iar necesarul de aderenta va fi redus.
Planificarea
Reactiile de ultim moment ar trebui intotdeauna evitate, dai mai ales pe ploaie. O planificare corecta permite anticiparea corecta a franarilor, accelerarilor sau schimbarilor de pozitie pe motocicleta. Pentru a nu folosi doar franele, prin anticipare se poate folosi mai eficient frana de motor pentru pregatirea intrarilor in viraje sau intersectii.
Frana de motor reduce riscul derapajelor, iar pericolul blocarii rotilor este mai mic. Totusi, manevra trebuie facuta cu blandete, in armonie cu motocicleta, schimbarea vitezei in jos se va face dupa ce turatia motorului a scazut corespunzator. Daca viteza se schimba prea repede in jos, roata din spate se poate bloca, si pe deasupra poate fi afectate motorul, cutia de viteze si lantul. E important de retinut ca cei din spate se asteapta ca lampa de stop sa se aprinda inainte de a incetini efectiv.
Cum este motociclistul afectat de vremea proasta?
Daca sunteti norocos si aveti la indemana costumul impermeabil atunci veti putea conduca relative confortabil. Daca nu, dupa aproximativ 10 minute veti fi ud pana la piele. Lasand la o parte sentimentul de disconfort, dupa o vreme veti fi cuprins de frig si nu va veti mai misca cu placere pe motocicleta, iar cand veti ajunge acasa veti tremura si vorbi cu greu.
Este bine sa nu subestimati aceste aspecte, pentru ca in asemenea conditii este greu sa va mai concentrati la trafic si la controlul motocicletei si asa delicat.
Vizibilitatea este si ea redusa, dar pentru a va face mai vizibil in trafic circulati cu farurile aprinse (oricum trebuie sa fie in permanenta aprinse) si purtati elemente reflectorizante.
In conculzie
Condusul pe ploaie nu trebuie sa fie evitat. Daca va acordati mai mult spatiu de manevra, luati in calcul pe ceilalti participanti la trafic care nu pastreaza o distanta mai mare, daca nu faceti manevre bruste si va anticipati miscarile, veti reduce din riscuri. De asemenea urmariti cum ploaia va afecteaza capacitatea de concentrare si reactie pentru a minimiza greselile de pilotaj. Un echipament de ploaie bun este de mare ajutor.
Informatiile de mai sus sunt cu titlu informativ. Daca aveti nelamuriri consulati un instructor autorizat.
Ducati Cucciolo 1946
Ducati Cucciolo era doar un motor usor de atasat pe bicicleta, construit in timpul si putin dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial de Turin Iawyer, Aldo Farinelli si dezvoltat de inginerul autodidact Aldo Leoni.
In timpul razboiului Aldo Farinelli incepe colaborarea cu mica firma din Turinese – SIATA (Societa Italiana per Applicazioni Tecniche Auto-Aviatorie) lucrand la ideea unui motor mic, usor de montat pe orice bicicleta. In toamna lui 1944 prototipul lui Firelli si Leone batea strazile din Turin.
Sunetul precum un scheunat i-a dat motorului numele de Cucciolo (catelus). Montat pe o bicicleta te putea plimba 77 de km cu un litru de benzina si nu cantarea devat 7.7Kg.
Pe 26 Iulie 1945 la aproape o luna de la eliberarea oficiala a tarii, SIATA anunta intentia de a lansa public Cucciolo. A fost primul design al unui autovehicul lansat in Europa post-razboi. Unii afaceristi au cumparat motoare in numar mare, montandu-le pe cadre de bicicleta si apoi le-au scos la vanzare ca un intreg.
In curand cererea a coplesit oferta astfel ca SIATA isi gaseste un partener de constructie in Borno Panigale langa Bologna. Ducati era un nume cunoscut in electronice si electrocasnice, si in Italia de dupa razboi, cauta o oportunitate pentru a-si angaja muncitorii asa ca obtine o licenta de la SIATA. Productia a crescut de la 15 unitati in 1946 la peste 25.000 in anii urmatori cand Ducati obtine exclusivitatea in productie.
In 1952 cu 200.000 de Cucciolo deja vandute Ducati lanseaza propriile mopede bazate pe motorul micutului Cucciolo, numite „48”,„55E” si „55R”.
Motorul Cucciolo o fost inlocuit treptat cu modelul „98” in 1952 productia fiind oprita in 1958 odata cu modelul 65
Husqvarna SMS4 125 2011
General
SMS4 125 oglindeste campionatul Husqvarna castigat la gama supermoto si rafinamentul in detalii. Dar oare e indeajuns pentru a devenii incepatorilor de off-road lafel de populara precum Ymaha YZF-R125 a fost pentru pentru motociclistii de entry level in lumea motocicletelor sport de viteza? La 3720€ nu e cea mai ieftina motocicleta - mai ieftina decat scuterul Lambretta LN125 – dar nici nu e cea mai scumpa din clasa ei. DAR – e una dintre cele mai dorite motociclete multumita aspectului, fiabilitatea motorului siabilitatea de a te distra in timp ce inveti.
Motorul
Monocilindrul in 4T cu 4valve este un propulsor puternic. Cuplat la o cutie de viteze aproape perfecta atinge suta de km pe ora si nu o lasa decat daca da de dealuri gen Snowdon.
Tinerii inclinati spre motociclism cu ochiul ager vor vedea asemanarea dintre motorul SMS4 cu propulsorul racit pe lichid al YZF-R –ului de 125 sau Rieju RS3. Si exista o explicatie J - toate cele trei propulsoare sunt fabricate de Minarellli Italia un membru Yamaha Group. Admisia nu e pe injectie motorul fiind dotat cu un carburator Dell Orto.
Manevrabilitate
In timp ce saua subtire tip bancheta garanteaza dureri in dos dupa 100 de Km constructiei cadrului nu-i pot reprosa nimic. Suspensia este foarte bine balansata, franele au componente Brembo si functioneaza perfect – lucru pe care nu-l pot spune si despre modelele chinezesti sau taiwaneze. Puteti sa va inchipuiti SMS4 125 ca fiind o motocicleta tipic japoneza dar stilizata italieneste.
Echipare
Cum spuneam, franele Brembo conteaza foarte mult in privinta puterii de oprire si incredere din partea pilotului. Bordul este compus dintr-un LCD mic si nu exista tahometru, in ton cu stilul motocicletei dezgolit pana la minimul de componente auxiliare pentru a fi legal.
Calitate si fiabilitate
Motorul este fiabil mai ales daca luam in considerare faptul ca rezista abuzului din partea tineretului neglijent si dornic de adrenalina. Restul e predominant din plastic, prins bine. Singurul motiv de ingrijorare vine din partea cricului lateral automatic care sare in momentul in care ridici motocicleta la verticala si ar putea devenii periculos in cazul in care ceva se imbata prin senzori si te trezesti cu cricul lasat in timp ce escaladezi o bucata de decor.
motor racit cu lichid, 4V, SOHC, patru timpi, cu un singur cilindru. şase trepte de viteză
cilindree - 125cc
viteza maxima - 120km/h
putere - 14bhp
cuplu - 12n/m
greutate - 117 kg
Inaltimea sa - 900mm
Capacitate rezervor - 9.5 litri
Cadrul - leagan otel
Frane fată 1 disc x 260mm, etrier cu 2 pistoane
Discul de frana spate 220mm, etrier cu un singur piston
Dimensiunea cauciucului din fata 110/70 x 17
Dimensiunea cauciucului din spate 140/70 x 17
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu