duminică, 31 iulie 2011

Motojurnal / Editia XXX

Stiri

            La Carrefour Focsani, iubitorii de motociclete clasice au avut ocazia sa admire cateva modele Indian si Harley Davidson,  aduse, spre deliciul tuturor, intr-o expozitie gratuita si spectaculoasa. Modelele erau insotite de detalii tehnice si fotografii din perioada lor de glorie. Din pacate evenimentul nu a fost mediatizat la nivelul necesar dar eu va anunt ca din surse neoficiale am aflat ca pana pe 4 August  veti gasii motocicletele acolo asa ca, daca aveti ocazia, nu pierdeti acest interesant eveniment. Daca totusi  nu aveti drum pe la Focsani va invit sa vizualizati cateva poze din cadrul galeriei.









In perioada 5-7 August suntem asteptati cu totii de prietenii nostri de la Steel Bikers Mizil. Traditia ne-a lasat marturie faptul ca la Mizil distractia face popas asa ca daca aveti drum prin zona sau timp liber nu ratati evenimentul in cauza. In aceeasi perioada, la Covasna, Plaiesii de Jos baietii de la KMB Motors va inviata la intrunire deci aveti mai multe alternative de distractie pentru sfarsitul saptamanii viitoare.
                Nu face subiectul unei stiri aparte dar vroiam sa ma mandresc cu faptul ca ieri am reusit sa fac Nipra din dotare sa tusasca asa ca subsemnatul va promite ca o sa va  faca semn cu farul in trafic, cu far de fier comunist, macar pe sfarsitul sezonului.


Cum sa cazi.
(tutorial despre cazaturi...)


                Sunt cateva moduri de a cadea, dar reactiile tale in aceste situatii, vor fi asemanatoare.
Partea de jos(low side).
 Acesta este de obicei cel mai putin dureros tip de cazatura, atat pentru tine cat si pentru motocicleta ta. Cauza este pierderea aderentei, facand ca motocicleta ta sa alunece de sub tine. Cel mai probabil motiv este schimbarea gradului de aderenta pe suprafata de contact a cauciucului cu solul, sau un unghi de inclinare al motocicletei, mult prea mare.
 Cand ti se intampla sa cazi astfel, este vital sa te RELAXEZI. De fapt, relaxarea este cea mai importanta intr-o cazatura. Lasa-te pe spate si gandeste-te la ceva frumos, relaxant. Nu te ingrijora din cauza scanteilor pe care le produce motocicleta ta si incearca sa nu te gandesti la vatamare. Motivul pentru care trebuie sa te relaxezi, este acela ca va incetini mult mai repede din alunecare corpul tau, daca este relaxat si modulat pe suprafata, astfel ai ocazia sa iei intr-un timp mai scurt in considerare mediul inconjurator. ( Trafic, obstacole de care te poti lovi, etc )
Incearca sa te mentii tot timpul constient de imprejurari; Unde este motocicleta? Daca e in fata ta, nicio problema. Daca este in spatele tau, te poate lovi prin alunecare, asa ca ar trebui sa te gandesti la incercarea de a o impinge departe de tine.
 Sub nicio forma nu trebuie sa incerci sa te ridici in picioare inainte de a te opri din alunecare. Foarte multe oase sunt rupte astfel, cand se apreciaza gresit viteza. Singura exceptie de la aceasta regula este atunci cand trebuie sa eviti pericolul iminent constituit de ceilalti participanti la trafic. Cand te-ai oprit din alunecare, verifica daca esti intreg, abia dupa asta poti sa te gandesti sa ridici in picioare si sa vezi ce are motocicleta.
Partea de sus(high side).
 Asta e cazatura care poate sa doara. Se intampla sa cazi astfel cand cauciucul din spate aluneca dupa care brusc prinde aderenta din nou. Cand asta se intampla, riderul este aruncat de pe motocicleta cu o forta mare, depedenta de unghiul de inclinare si viteza motocicletei. Ca sa fiu sincer, nu vei avea foarte mult timp de gandire cand se intampla asta.
 Cam singurul lucru pe care il poti face, este iarasi sa te relaxezi. Daca esti norocos, vei cadea pe o portiune moale a corpului tau. Daca se intampla asta, se aplica iarasi principiile cazaturii Low Side.
                Fii foarte atent unde se afla motocicleta intrucat aceasta poate sa se rostogoleasca in aer catre tine. Dupa ani de experienta pot sa afirm ca cele mai grave accidente sunt cazaturile High Side urmate de intalnirea riderului cu motocicleta. Nu prea ai ce sa faci ca sa te protejezi de o motocicleta care vine spre tine. Nu te ghemui sau pune intr-o pozitie asemanatoare, intrucat asta iti va pozitiona coloana vertebrala intr-o maniera perfecta pentru ca aceasta sa plezneasca de la impactul cu motocicleta.
 Acopera-ti fata cu bratele, mai ales daca esti suficient de nebun incat sa fii surprins de accident fara casca sau cu braincap. Gandeste-te la a minimiza vatamarea corporala; mai bine un brat rupt decat un gat rupt sau un craniu fracturat.
Accident.
                Acesta este iarasi unul care poate sa doara. Este o cazatura foarte comuna, cauzata de cele mai multe ori de neatentia celorlalti participanti la trafic. De obicei, motocicleta loveste lateralul masinii, rezultand in lectii de zbor fara programare.
 Sunt putine lucruri pe care le poti face ca sa micsorezi daunele aici, dar vor necesita timpi de reactie cat mai mici. Incearca sa iti intiparesti reactiile posibile la orice tip de accident, in constient si subconstient, de fiecare data cand esti pe motocicleta. Nu vei avea timp sa incerci sa iti aduci aminte aceste lucruri asa ca incearca sa le transformi in instincte.
 Daca te indrepti catre tipul cel mai intalnit de accident, cel cu lateralul masinii, incearca sa te ridici in scarite, chiar inainte de impact. Astfel, vei putea sa zbori peste motocicleta si masina, aflandu-te in situatia unui accident de tip High Side. Un avantaj este acela ca vei avea o traiectorie predictibila sub forma de arc. Te vei deplasa in directia in care erai orientat in momentul accidentului. Daca esti cu adevarat norocos, ai putea sa aterizezi pe picioare, sa faci cativa pasi si sa cazi pe fata. Asta mi s-a intamplat mie odata, acum multa vreme si am scapat neatins.
 Daca nu te ridici in scarite inainte de impact, ai sanse foarte mari sa intri cu casca in lateralul sau acoperisul masinii. De asemeni, iti expui picioarele la riscuri serioase de accidentare pe masura ce acestea intra in coliziune cu ghidonul. ( aici baietii ar trebui sa se gandeasca serios ca bijuteriile pot sa intre in contact cu instrumentele de bord. )
 Daca vehiculul este foarte inalt, atunci ridicatul in scarite si zburatul peste, nu este o solutie. Daca impactul nu poate fi evitat, atunci singura ta optiune va fi sa incerci sa culci motocicleta, astfel rezultand intr-un Low Side ( vezi mai sus ).
 Atunci cand aluneci sub un camion vei avea nevoie de prezenta de spirit ca sa nu ajungi sub roti. Asta se poate intampla. Ca sa culci motocicleta, calca puternic frana spate si inclina-te puternic pe partea pe care vrei sa cazi. Roata spate ar trebui sa se blocheze iar inclinarea motocicletei ar trebui sa duca la alunecarea acesteia de sub tine. Pe masura ce motocicleta incepe sa alunece, virajul in directia alunecarii, poate grabi alunecarea.
 Dupa accident, trebuie sa iti afli situatia. Daca te simti bine, atunci incearca sa te misti. Verifica miscarea la extremitatile corpului inainte de a merge mai departe. Daca ai indoieli, ramai intins si nu te misca, asteptand medicii.

Traducerea: @ JCDenton




Ariel Square Four „Sqariel”



Ariel Square Four este o motocicleta dezvoltata de Edward Turner, cel care a conceput motorul Square Four in 1928. La acea perioada isi cauta de munca aratand desenele cu motoarul sau fabricantilor de motocicleta.
Motorul era defapt un dublu geaman, cu doua volante dintate conectate si patru pistoane intr-un singur bloc. Ideea a fost respinsa de BSA dar Ariel a adoptat-o nascandu-se astfel Ariel Square Four

4F (1931–1936)
Primul Ariel Square Four 4F a fost dezvelit in cadrul Olimpia Motorcycle Show in 1930, in varianta de 500cc, cu supapele in capul pistonului si distributie pe lant. Cutia de viteze era una cu 4 trepte, model Burman cu schimbatorul la mana.

In 1932 alezajul cilidrilor a fost marit cu 5mm capacitatea crescand la 601cc, modificare adusa pentru  satisfacerea proprietarilor care vroiau sa-i monteze un atas. Acest model a fost folosit la testele Maudes Trophy care contineau parcurgerea a 700 mile (1126.5km) in 700 de minute urmate de o cursa finala a carui rezultat a fost de 140.6 km/h

4G (1936–1949)

 Ariel Square Four 4G 1938
Motorul alintat „Cammy” isi castigase reputatia de a incinge chiulasele spate asa ca in 1936 motorul a fost complet refacut, in 1937 renascand ca modelul numit 4G, model de 995cc. In 1939 suspensia spate tip Anstey cu amortizor-piston devine optionala.
In 1946 suspensia spate devine din nou accesibila si o furca hidraulica telescopica inlocuieste suspensia tip „girder”.

Mark I (1949–1953)

In 1949 Ariel Square Four Mark I vine cu inlocuirea chiulasei si a cilindrului din fier cu unul din aluminiu rezultand un motor mai usor cu aproape 14Kg. Motocicleta Mark I din 1949 cantarea 198Kg, producea 35CP la 5500rpm si era capabila de viteze de peste 145km/h.



Mark II (1953–1959)

 1956 Ariel Square Four cu atas
 
In 1953 este lansat Ariel Square Four Mk II de 997cc cu cilindrii separati, o chiulasa refacuta si un esapament din patru tevi individuale. Acum Square Four devine o adevarata motocicleta capabia de 100 mph (160 km/h)
In 1954 ariel construieste prototipu lui MK3, cu furca Earles dar modelul nu intra in productia care la sfarsitul lui 1959 inceteaza pentru toate modelele in 4T produse de Ariel.



Aprilia RS4 125 - 2011



General
La aproape 4500€ nu e cea mai ieftina motocicleta de 125cc dar nici una dintre rivalele ei nu are aceeasi mostenire genetica. In ciada celor doar 15CP este foarte distractiva in condus. Faptul ca noul motor in 4T prospera in RPM pastreaza spiritul RS. Se manevreaza usor, franeaza usor si cel mai important – arata deosebit, perfect pentru un adolescent.

Motor
Ca sa plece de pe loc motorul are nevoie de o smucitura buna si e ideal sa tii noul 4T peste 8000rpm. In comparatie cu alte motoare de 125cc acesta are nevoie de turatie maxima.

Manevrabilitate
Multumita greutatii reduse RS4 se manevreaza excelent. Sa o inclini de pe dreapta pe stanga e o nimica toata. Aderenta este foarte buna multumita anvelopelor Pirelli SC1. Pozitia este comoda, comparativ cu modelele de rs mai vechi pozitia este mai putin sportiva ceea ce e un lucru bun.

Echipare
Frane ondulate, bascula perche si furtunele hidraulice cu impletitura sunt standard pe RS4  125. Unul dintre accesoriile care va fi disponibil este quickshifter-ul. Totusi accesta isi face treaba doar daca se schimba treptele chiar inainte de limitarea de la 11.000rpm. Folosit la o turatie mai mica are ca rezultat o shimbare a treptelor foarte zgomotoasa si smucita.


Calitate si fiabilitate
Noul motor de 125cc ar trebui sa fie mai fiabil decat motorul in 2T care era folosit inainte pe RS. Acesta poate fi tinut la turatie max toata ziua fara sa scanceasca.

Valoare
4500€ e cam mult pentru 15CP dar daca luam in calcul ca rivala ei cea mai apropiata – Yamaha YZFR – 125 se invarte pe la 4850€ parca nu ni se mai pare asa de mare pretul unui RS. Da, sunt motociclete de 125cc mai ieftine dar nici una nu e atat de „cool”.



duminică, 24 iulie 2011

Motojurnal / Editia XXIX

Stiri
Desi multi dintre noi asteptam cu nerabdare intrunirea de la Predeal rezervata pt week-end-ul 29-31 iul.  iata ca pe ultima suta de metri a fost anulata. Ca motiv organizatorii au dat trecerea in nefiinta, in aceasta primavara, a viceprimarului Predealului, Vasile Criste, unul dintre cei mai importanti bikeri ce participau la organizarea evenimentului East European Motor Show – Predeal.  
In perioada 5-7 August suntem asteptati cu totii de prietenii nostri de la Steel Bikers Mizil. Traditia ne-a lasat marturie faptul ca la Mizil distractia face popas asa ca daca aveti drum prin zona sau timp liber nu ratati evenimentul in cauza. In aceeasi perioada, la Covasna, Plaiesii de Jos baietii de la KMB Motors va inviata la intrunire deci aveti mai multe alternative de distractie pentru sfarsitul saptamanii viitoare.


Reglajul supapelor

In timpul functionarii motorului, materialele se incalzesc si se extind, tija supapei devenind mai lunga. Astfel, este posibil ca supapa să nu mai inchida complet si gazele calde incalzesc permanent supapa. Nemai inchizand talerul, acesta nu se mai raceste suficient si prin urmare se produce arderea talerului la supaps.
Pentru a asigura o inchidere completa a orificiului supapei, in conformitate cu toate conditiile de functionare ale motorului, acesteia se acorda un anumit joc in mecanismul de distributie al motorului.
Această distanta este redusa la ajungerea temperaturii maxime de funcționare a motorului, dar nu trebuie să fie zero. Un prea mare joc, la randul lui, provoaca pierderi de randament, zgomot puternic si uzura supapei. Din aceste motive, constructorii stabilesc un joc de supapa intre citeva sutimi pina la unele zecimi de milimetru, de cele mai multe ori raportate la motorul rece.
Jocul la supape care trebuie sa fie intre supapa și culbutori, cand este actionat de acestea poate sa fie cu reglaj mecanic sau hidraulic. Cand supapa este actionata direct de axa cu came, jocul se reglează hidraulic.
Jocul cu reglaj mecanic, trebuie facut periodic cu ajutorul unei lere de reglaj.
Jocurile cu reglaj hidraulic la supape se fac prin intermediul presiunii uleiului de la motor. Aceste jocuri se formeaza singure si nu mai este nevoie de reglaj, dar acesti tacheti hidraulici pot fi uzati, ceea ce duce la un zgomot tacanit al motorului.

  
Maicoletta

Maicoletta este scuterul construit de Maico intre 1955-1966. Jurnalistii vremii, atat in SUA cat si pe batranul continent, o apreciau atat pentru puterea cat si pentru manevrabilitatea si confortabilitatea ei. A fost unul dintre cele mai grele si scumpe scutere ale vremii, predatand scuterele touring  popularizate de Honda CN250

Scuterul Maicoletta a fost foarte apreciat in Regatul Unit. Atunci cand Maico a oprit productia Maicoletta, importatorul din Marea Britanie a construit mai multe modele din piesele de schimb existente pe stoc.


Maicoletta a intrat in productie in 1955. Avea componentele de baza folosite de motocicletele conventionale Maico, inclusiv motorul, transmisia, si furca fata.  A fost construit pentru a concura pe piata de scutere nemtesti a anilor ’50. Maico a introdus mai devreme o motocicleta prevazuta cu protectie superioara impotriva intemperiilor, MaicoMobil-ul de 175cc, care a fost comercializat ca o "masina cu doua roti", cu roti interschimbabile si o roata de rezerva montata in caroseria in forma de butoi din spatele stopului si numarului de inmatriculare. Maicoletta folosea jantele de paisprezece inch, indicatorul treptei de viteza si farurile de la MaicoMobil.
Cand Maicoletta a fost importata pt prima data in UK, era unul dintre cele mai grele, puternice si scumpe scutere de pe piata. Si-a castigat rapid reputatia de „Lucru bine facut”, de scuter puternic, de calitate superioara, capabil de confort la drumetii pe distante mari. Maicoleta avea optional, un motor de 277cc, foarte util pentru combinatia cu atas.
In 1966 Maico opreste productia de Maicoletta dupa 11 ani de succes.
Un lucru iesit din comun al Maicolettei a fost pornirea pendulara.  Maicoletta folosea sistemul de pornire electrica pendulara Bosch de 6V. Cand era activat, in loc sa roteasca, balansa inainte si inapoi arborele cotit. In momentul i care motorul pornea, sistemul iesea din functiune si arborele incepea miscarea de rotatie. Acest sistem de pornire a fost posibil multumita sistemului de admisieal motoarelor in2 timpi.



Suzuki DL650 V-Strom 650 ABS 2011

General
Am abordat noul V-Strom plin de scepticism dar am fost zdruncinat.
Pentru inceput, restilizarea este un succes rasunator, si pe buna dreptate. Nu-mi trece prin gand nici o alta motocicleta care sa arate atat de elegant la un pret atat de mic. In al doilea rand, aproape fiecare aspect a fost regandit, refacut, re-re-re  pentru a atinge maximul in performanta, fiabilitate, motor, etc.
Impresionant este faptul ca acest pachet ne este livrat la un raport excelent in ceea ce priveste balansul calitate-pret.

Motorul
Motorul Gladius, revizuit, da dovada de agilitate si initiativa. V-tvin-ul SV650 era de mult considerat liderul in clasa sa, iar acum, dupa revizuiri, este chiar mai bun.

Manevrabilitate
                De aceasta data motocicleta ca intreg are de primit cateva plusuri. Trebuie sa tinem cont de faptul ca roata fata de 19” si suspensiile universale, accesibile, alaturi de frane si anvelope ridica stacheta ferind noul model de stilul moale. Acum ractioneaza usor a fiecare comanda si asta nu face nimic altceva decat sa aduca pilotului un zambet pe buze.
                Echipare
                Sa nu uitam ca este o motocicleta pentru cei cu buget redus, insa acum acest fapt este mai putin evident. Instrumentatia a mai urcat un nivel, ABS-ul este acum standard iar ca optionale un pachet de accesorii asteapta sa fie descoperite.
               
                Calitate si fiabilitate
                Restlizarea are un efect seducator si elegant. Liniile curbe, modelate si dezvoltate in tunelul aerodinamic, sunt mult mai cursive si se integreaza mai bine in design-ul complet, detaliile si instrumentatia sunt mai sofisticate si mai moderne iar folosirea unor materiale si texturi diferite ii confera noului V-Strom aspectul unei motociclete fitoase de genul Ducati Dievel decat a uneia de clasa mijlocie si pret redus. Aripa fata, rezervorul si carenele laterale sunt accesorizate cu valuri din  (imitatie de) fibra de carbon, satin si finisaje metalice de aluminiu se completeaza foarte bine cu saua eleganta, cu cusaturi rosii si logo-ul V-Strom.

                Valoare
                Eccelenta. Vechiul V-Strom era o motocicleta ieftina si buna. Noul V-Strom este o motocicleta ieftina si Foarte buna. Tinand cont de finisaje, echipare si abilitati il face pe bietul Tiger 800 sa para scump.

                Detalii Tehnice
Motor si transmisie
Tip motor            2 cilindri in V la 90˚, racit cu lichid DOHC
Norma de poluare          Catalizator/ PAIR sistem/ EURO 3
Cilindree / Alezaj x cursa             645 cc /81,0 x 62,6 mm
Raport de compresie     11,5 : 1
Putere maxima                49 kW (67 CP) /8.800 rpm
Cuplu maxim     60 Nm/6.400 rpm
Alimentare         Injectie electronica 39 mm
Aprindere           electronica, 2 bujii pe cilindru
Ungere                Cu ulei in carter
Baterie / Alternator       12 V –10 Ah/400 W
Pornire Electrica
Ambreiaj             Multidisc in baie de ulei, actionare mecanica
Cutie de viteze / Transmisie finala          6 trepte / lant O-Ring
Raport transmisie primara / finala           2,09/3,13 (47/15)
Dimensiuni
L x I x h / Ampatament 2290 x 840 x 1390–1450 mm/1555 mm
Inaltime sa         820 mm
Greutate la plin                220 kg / 216 kg
Masa max autorizata     420 kg
Capacitate rezervor (incl rezerva)           22 L
Suspensie fata  Telescopica hidraulica sistem cartus Φ 43 mm . Pretensiunare arc ajustabila
Suspensie spate              Monoamortizor hidraulic, reglaj tensiune arc
Cursa suspensie fata / spate      150 mm/150 mm
Frana fata           Dublu disc Φ 310 mm , etrier cu 2 pistonase
Frana spate        Disc Φ 260 mm, etrier cu 1 pistonas
Janta + anvelopa fata    2.50 x 19 + 110/80R19 59H
Janta + anvelopa spate 4.00 x 17 + 150/70R17 69H

duminică, 17 iulie 2011

Motojurnal / Editia XXVIII




Stiri


Din cauza pauzei de 2 saptamani a Motojurnalului nu am apucat sa mediatizez un eveniment extraordinar ce a pricinuit momente memorabile celor care au participat la distractie. Este vorba de Black & White Motor Fest 2011. Chopper Academy MC sunt faptasii acestei distractii in stil “motorizat” la Lehliu Gara - Calarasi.
Nu au lipsit traditionala palinca, slana si ceapa sau concerte rock anuntate si sustinute de:
Phenomenon, constantenii de la White Walls, Trax, Glissando, Voodoo, Pseudonoise, Magnum Opus, Lefters si Reborn; concursurile cu premii si multe alte surprize.
Cazarea la camping a fost gratuit lafel ca si intrarea la eveniment iar din pozele pe care le-am vazut pe pagina de Facebook a MC-ului am dedus ca am ratat o ocazie foarte buna de a petrece un timp de cailtate in compania unor oameni ce iubesc motociclismul. Felicitari Chopper Academy si gastii Support 31.


Australianul Christopher Malloy si-a investit toti banii intr-un proiect care a durat doi ani si jumatate. Creatia sa futuristica, denumita Hoverbike, poate ajunge la o altitudine de 3000 de metri si la o viteza de peste 160km pe ora.
Fanii designului au comparat deja opera lui Malloy cu celebrele "speeder bikes" din Star Wars: Return of the Jedi sau cu masina zburatoare din "Inapoi în viitor".
Fostul pilot de elicopter, în varstă de 32 de ani, a construit masinaria in garajul sau din Sidney folosind un cadru din carbon, special construit, si un motor BMW.
Prototipul poate merge circa 148km timp de 45 de minute, cu un singur rezervor de combustibil si va ajunge la pretul de 45.000 de dolari.

Pana acum, motocicleta de 270kg a fost testata doar ancorata la sol, pentru a preveni zborul la inaltimi prea mari, insa testele nu se opresc aici.
"Momentan fac inca testele la sol, pentru ca nu sunt 100% sigur de ce o sa se intample. Nu am avut inca placerea sa zbor cu ea prin tara", a declarat Malloy. "Este stabila si nu are tendinta sa se rastoarne, insanu vreau sa se intample ceva in timpul testelor si sa stric prototipul", a mai spus inventatorul.
Motocicleta are incluse doua parasute, iar pilotul poate purta si el una, pentru o mai mare siguranta. Hoverbike merge pe acelasi principiu cu elicopterul Chinook de la Boeing.
Domnul Malloy nu a vrut sa spuna cat l-a costat intreg proiectul, insa sustine ca il costă circa 140 de lire sterline pe saptamana.




Supapa

                Supapa este piesa care prin comanda primita de la arborele cu came inchide sau deschide, cu ajutorul talerului sau, orificiul de comunicare al cilindrului motor cu un canal de admisie sau evacuare.
                Supapele care permit intrarea amestecului carburant in cilindru se numesc supape de admisie , iar cele care deschid iesirea gazelor se numesc supape de evacuare. La fiecare cilindru se gasesc cel putin doua supape, una de admisie si una de evacuare.
                Supapa este formata din taler si coada. Talerul supapei este partea in forma de disc cu care se termina coada supapei si care inchide orificiul comandat de supapa. Talerul este prevazut cu o suprafata tronconica periferica numita contrascaun care se aseaza pe scaunul supapei. La unele motoare supapele pot avea talerul cu o cavitate interioara umpluta cu un lichid de racire.
                Coada supapei  este tija cilindrica asupra careia actioneaza organul care comanda intrarea in actiune a supapei precum si arcul care comanda iesirea din actiune a acesteia.
                Racordarea dintre taler si tija se face lin ceea ce ii confera supapei o mai mare rezistenta, imbunatateste conditiile de evacuare a caldurii si micsoreaza rezistenta aerodinamica la trecerea gazelor.




Kawasaki GPZ 750 1983

Kawasaki  GPZ-750 este inca unul din modelele care nu se mai fabrica. Fascinant e faptul ca inca mai vedem pe sosele unitati ce functioneaza foarte bine ceea ce indica faptul ca motocicleta a fost foarte apreciata, in parte si multumita calitatii sale. Defapt majoritatea sunt din cel de-al doilea an de productie. Modelul a intrat pe linia de asamblare in 1982 fiind inspirat din KZ-750, cea mai rapida motocicleta a anului 1981, dar, in 1983, a avut parte de o serie de schimbari majore care au avut ca scop transformarea sa intr-o motocicleta mai atractiva, care sa arate mai bine si astfel sa atraga si mai multi potentiali cumparatori.  In urma modificarilor aduse, GPZ-750 devine o motocicleta “sofisticata” incluzand un nou tip de supape, carburatoarele si esapamentul nou . De asemenea  au loc modificari substantiale in motor si in particular in camera de combustie. Mai mult decat atat in urma acestor modificari se obtine o crestere in putere de la 80CP/9500rpm, cat reusea sa scoata modeul din ’82, la 92cp/9000rpm in ’83.

Pe langa aceste modificari interne au loc si cateva schimbari la frane, suspensii, roti si carenaj. Suspensia spate in ’82 ara asigurata de doua amortizoare dar in ’83 apare bascula din aluminiu si suspensia uni-trac iar in ceea ce privaste carenajul noul model venea in plus cu o semi-carena a farului ce completa foarte bine intregul design.

Lafel au mai ramas cutia cu 5 trepte, pornirea electrica, cilindreea de 738, etc. Grutatea in schimb a crescut, lucru care a avut un impact marisor asupra manevrabilitatii si vitezei. Daca in 1982 GPZ-750 implinea 217kg, in urmatorul an crescuse la 228kg.

Dupa cum ati auzit, la doar un an de a lansare, o multime de modificari ii sunt aduse acestui model devenit in timp un exemplu de inventivitate nipona dar lucrurile nu se opresc aici, al patrulea an de productie venind cu noi modificari si aproape o varianta turbo – Kawasaky GPZ-750 Turbo. Dar asta este o alta poveste careia ii pastram o editie aparte...







2011 Moto Guzzi Stelvio 1200 8V


General
Modificarile aduse lui Stelvio, acum numit Stelvio 1200 8V l-au adus mai aproape decat oricand de rivalul sau BMW R1200GS. E rapid, distractiv, foarte manevrabil si vine cu un rezervor enorm de 32 litrii, fapt ce duce la o siguranta de aproape 435Km intre doua plinuri de combustibil.
De asemenea mai e disponibila si varianta NTX Adventures care costa cu 1350€ in plus dar vine cu extra-uri ca: protectii pentru motor si baia de ulei, lumini pe baza de spot cu halogen, roti spitate; toate astea aducad 20kg, dar acest pachet atinge varful de performanta a motorului, franarii si manevrabilitatii.


                Motorul
                Noul motor V-twin de 1151cc cu 8 supape, racit cu aer vine cu un nou sistem de evacuare si este mai silentios si ofera o livrare liniara a puterii cu un raspuns prompt la acceleratie. De asemenea gasim un control al tractiunii de baza, pentru prima data pe acest model, care monitorizeaza doar rpm si nu este lafel de eficient ca sofisticatul sistem cu senzor la roata si giroscop intern deci nu poti sa-ti pui mari baze in el.


                Manevrabilitate
                Una dintre cele mai tari chestii ale lui Stelvio 12000 8V este pozitia de pilotaj, comoda si deschisa, chiar foarte deschisa daca tragi saua in sus pe cea mai inalta dintre cele doua setari. Apropo de sa, e foarte confortabila si alaturi de display-ul ajustabil manual, foarte eficient, ridica nivelul calitatii calatoriei. Cu setarile suspensiei, care acum este mai rigida si franele agile se asaza bine pe drum si ramane acolo. In comparatie cu suspensia fata „amuzanta” de pe BMW R1200GS, Guzzi iti da mai mult control si simti mult mai bine fata motocicletei. Motocicleta vine incaltata cu gume Pirelli Scorpion care asigura o priza buna la asfalt. 


Echipare
Echiparea standard include ABS, mansoane incalzite si navigatie prin satelit. Mai primiti pe deasupra un rezervor de 32 de litri , controlul tractiunii si etriere Brembo.

                Calitate si fiabilitate
                Fostele Stelvio au avut parte de rapoarte mixte ale proprietarilor in ceea ce priveste calitatea constructiei dar acum lucririle au luat o intorsatura buna multumita conducerii Piagio. Calitatea constructiei este mai ridicata si atentia pentru detalii a sporit semnificativ. Dealerii declara de asemenea ca piesele de schimb sunt mult mai rapid accesibile.              

                Valoare
                In comparatie cu rivalul BMW R1200GS, Stelvio ofera un bun raport calitate-pret. La 12.000€ ABS-ul, manerele incalzite si sistemul de navigatie prin satelit, care sunt standard pe Moto Guzzi, sunt optionale pe BMW.


V-max – 210km/h
Putere – 105CP
Greutate – 231kg
Capacitate rezervor – 32l
Motor – V-Twin, 1151cc, v8,
Cadru – Dubu leagan din otel, tubular
Suspensie  fata – furca 43mm, ajustabila pe preincarcare
Suspensie spate – monoamortizor complet ajustabil
Frana fata – 2 disc X 320mm, etrier Brembo cu 4 pistonase
Frana spate – disc 282mm, etrier Brembo cu pistonas dublu