duminică, 27 februarie 2011

Motojurnal / Editia XIII

Franarea
Cativa motociclisti romani, din pasiune, au depus o munca destul de dificila (va spun asta din experienta) si au tradus manualul de pilotaj al motocicletei,manual al statului Alberta din Canada.
Concluzia a fost urmatoarea: Ceea ce va invata la scoala de soferi in Romania este depasit si aplicabil pe motocicletele care se fabricau acum 30 de ani. Cititi tot acest text, pentru ca va va salva viata si motocicleta.
Am extras din acest manual capitolul care face referire la franarea pe motocicleta.
Majoritatea motocicletelor au doua frane, care se opereaza in mod indepented. La oprire folositi ambele frane (fata si spate) in acelasi timp. Frana fata ofera 75% din puterea de franare si trebuie folosita in majoritatea cazurilor. Totusi, la viteze joase folosirea franei fata poate cauza o cazatura prin blocarea rotii.
Unele motociclete sunt echipate cu sisteme integrate de franare care opereaza cele doua frane impreuna. Sisteme anti-blocare (ABS) sunt de asemenea disponibile pe unele modele. Daca motocicleta voastra este echipata cu un astfel de sistem consultati manualul pentru instructiuni privind folosirea optima a franelor.
Cateva sfaturi utile pentru franarea motocicletei:
  • Schimbati vitezele in jos in timp ce franati (frana de motor), in acest fel compresia motorului ajuta de asemenea la franare
  • Aveti grija mare cand franati in curba, pe drum alunecos sau griblura. Pentru o franare eficienta in curba, aduceti motocicleta la verticala, indreptati ghidonu inainte de a frana ferm cu ambele frane.
  • Exersati opriri controlate intr-o zona sigura, fara trafic.
  • Invatati sa franati echilibrat si sa simtiti cand rotile sunt pe cale de a se bloca.
  • Puteti frana in viraj folosind ambele frane dar cu precautie. Aveti grija sa nu blocati vre-o roata in special pe drumuri alunecoase.
  • Ramaneti in prima viteza cand sunteti oprit ca sa puteti degaja repede daca este necesar. Mentineti cel putin o frana ferma in timp ce suntei oprit in caz ca ambreiajul se elibereaza din gresala.
  • Niciodata nu circulati cu frana partial aplicata. Acest lucru este semnalizat de stopul de frana care poate induce in eroare alti soferi, de asemenea cauzeaza uzura franelor.
  • Este important ca sa fiti atenti ca ce este in spatele vostru verificand des oglinzile retrovizoare. Lasati spatiu suficient intre voi si cel din fata, cel putin doua secunde. Nu numai ca va ajuta sa evitati o coliziune cu cel din fata, dar va permite sa circulati mai lin si linistit fara opriri bruste.
  • Pentru frane de urgenta folositi ambele frane cu efort maxim dar fara a bloca rotile. Supra-franarea unei roti sau a ambelor cauzeaza de obicei o derapare.
  • Franati cu frana fata complet. Daca se blockeaza, lasati frana imediat. In acelasi timp apasati frana spate. Daca in mod accidental se blocheaza, lasati-o blocata pana ati oprit complet. Daca motocicleta este verticala si va deplasati in linie dreapta puteti inca sa o controlati, chiar daca roata spate se blocheaza. Daca derapajul este cauzat de supra-accelerare slabiti acceleratia. Virati in directia in care doriti ca fata motocicletei sa se deplaseze.
  • Evitati franele bruste pe nisip sau griblura, drumuri alunecoasa, marcaje vopsite, suprafete metalice, drumuri ude, in special in primele minute de ploaie.




Norton Motorcycle

In 1898 James Lansdowne Norton, fabricant de ustensile, cu inclinatii relegioase profunde si standarde inalte fondeaza compania Norton. Incepe activitatea prin furnizarea de accesorii pentru piata de biciclete.



1902-1903 este perioada in care apar primele autovehicule Norton, comercializate sub denumirea de Energette. Acestea erau propulsate de motoare de 160cc French Clement, o cutie cu doua viteze, transmisia finala era pe curea.


Tot incepand cu 1903 sunt dezvoltate diferite modele, majoritatea utilizand motoare Peugeot.


In 1907 numele Energette este alocat unui model nou, motorizarea fiind data de un V-twin de 374cc Rêve. Toata masinaria cantarea doar 34.5 Kg. In acelasi an Norton incepe productia de motoare propriim, numite Big Four aveau o capacitate cilindrica de 633 cc si o putere de 4Cp. Succesul acestui proiect simplu, bine facut, va dainui timp de patru decenii.


1913 este anul in care compania intra in lichidare in timp ce James Norton era in convaescenta dupa o boala capatata pe insula Isle of Man. La scurt timp dupa, James Lansdowne Norton alaturi de Bob Shelley, beneficiind de serviciile lui DanVrajitorulO’Donovan – pilot si maestru de setari mecanice – dau nastere cmpaniei Norton Motors Ltd


Desii implicarea companiei in Primul Razboi mondial a fost una minora Norton incepe in 1915 productia unei cutii de viteze in trei trepte cu transmisie pe lant.


In 1920 fabrica se muta pe Bracebridge Street unde raman pana in 1963.


In 1925,  parintele companiei, James Lansdowne Norton inceteaza din viata la varsta de 56 de ani dupa 2 ani de boala. in 1927 apare un nou motor, designul apartinand-ui lui Walter Moore. Motor care la randu-i este montat pe un cadru nou. Peste doi ani Moor paraseste compania fiind inlocuit de Joe Craig care devine faimos ca director al firmei pe sectorul de curse. Acesta impreuna cu Arthur Carroll proiecteaza un motor care este considerat a fi unul dintre cele mai bune ale vremii si care ramane neschimbat timp de trei decenii.


Anii 30’ sunt anii de glorie pentru Norton care castigau toate cursele mai putin 2 (Senior si Junior TT) intre 1931 si 1938. Cel mai de succes sportiv a fost Model 30 International de 499cc fabricat intre 1932 si 1958.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial compania produce un numar mare de motociclete pentru armata.


Din 1949 pana in 1951 Norton castiga cursele la Daytona dar compania isi retrage oficial implicarea in curse in 1955. In ciuda succesului pe pista Norton intampina dificultati financiare care duc la vanzarea companiei catre Associated Motorcycles (AMC) care detineau totodata si companiile moto AJS, Matchless, Francis-Barnet si James.


Anul 1959 vine cu schimbari radicale si un nou model bazat pe un design Francis-Barnett.


In 1963 incepe productia modelului Electra de 383cc, motocicleta inovatoare prin pornirea automata cu demaror.
 

In 1966 AMC este intra in reforme renascand ca Norton-Villiers, parte din Manganese Bronze.


Din cauza crizei din industria motociclistica din Marea Britanie, in 1977 productia inceteaza. Acesta nu a fost, totusi, sfarsitul pentru cei de la Norton.


In anii 70’ cei de la Norton incorporeaza un proiect de motor rotativ Wankel in motocicletele Triumph si BSA .
In 1993 recesiunea din Marea Britanie si niste afaceri dubioase duc la dezastru financiar asa ca productia este din nou oprita.


Din 1997 numele Norton continua prin productia de motociclete cu motoare BMW, in momentul de fata trecandu-se pe motoare Rotax fabricate in Austria 


Ducati Dievel 2011


In 1964 Ducati a testat marea piata de cruisere odata cu Apollo, o motocicleta de 1256cc cu o configuratie a motorului de vee-four, motocicleta ce urmarea sa-i preia locul in politia americana deja celebrului Harley Davidson. Apollo nu a intrat pe linia de productie, doar doua modele fiind construite insa dupa 64 de ani succesorul lui spiritual se infatiseaza inaintea noastra cu numele de Ducati Diavel.

Mai intai cateva detalii tehnice: Motorul este capabil de 162 CP; ambreiajul este umed, capabil sa impiedice blocarea rotii spate; suspensia este complet ajustabila pe fata si spate; frana fata e dotata cu etriere monobloc cu 4 pistonase Brembo, ABS-ul; este unul standard Ducati. Instrumentele de bord sunt impartite pe unitatea de pe rezervor si display-ul montat pe ghidon. Si spre deosebire de majoritatea cruiserelor, Diavel-ul nu va da cantarul peste cap, are doar 207 Kg, cu 15Kg mai greu decat touringul Multistrada 1200 S si cu 27 Kg mai putin decat  Harley Sportster 883 SuperLow.

In spate sade frumusel o roata lata de 20.3cm, subiectul multor speculatii deci nu, Diavelul nu va fi atat de agil precum EVO-ul 848.
Sunt doua configuratii de Diavel, cea stoc si varianta Carbon care cantareste cu 3Kg mai putin si si a suportat cateva upgrade-uri cum ar fi rotile Marchesini.

Diavelul poate ca nu este o motocicleta make-or-break pentru Ducati. Rafale de atentionari au fost aruncate deja, unii fani Ducati sustinand ca brand-ul din Bologna ar trebui sa ramana activ pe sectorul pietei sport. Totusi potentialul este enorm, paralela evidenta fiind SUV-ul Porsche Cayenne, vehicul ce a starnit multe controverse dar totusi a devenit un succes in vanzari. Si pana la urma se zice ca diavolul e in detalii asa ca va invit sa vizualizati cu atentie pozele.







marți, 22 februarie 2011

Motojurnal / Editia XII

Bujia si Cifra Octanica 
 Material tradus si adaptat de UncleFester

Bujia este simpla ca teorie: forteaza electricitatea sa formeze un arc electric prin aer, la fel ca un fulger. Este necesara o tensiune (voltaj) foarte mare pentru a crea o scanteie buna, intre 40 ai 100 de mii de volti.

Este necesara o cale izolata pentru ca aceasta tensiune sa ajunga la electrod, unde poate traversa spatiul si apoi intra în blocul motor, prin care ajunge la impamântare. Bujia trebuie de asemenea sa reziste la temperaturile inalte si presiunea din cilindru, si trebuie proiectata pentru ca aditivii din combustibil sa nu formeze depuneri.

Bujiile folosesc o insertie din ceramica pentru a izola tensiunea la electrod, asigurând astfel ca scanteia se produce la varful electrodului si nu in alta parte. Aceasta insertie ajuta si la arderea depunerilor: ceramica nu este un bun conductor termic, asadar se incinge puternic in timpul functionarii, iar caldura ajuta la arderea depunerilor.

Uneori este necesara o bujie "fierbinte": aceasta are o insertie de ceramica a carei zona de contact cu partea metalica este mai mica, reducandu-se astfel transferul de caldura si ridicand temperatura, deci arzand mai multe depuneri. Bujiile reci au o zona de contact mai mare, si functioneaza la o temperatura mai scazuta. Producatorul va recomanda tipul de bujie necesar.


Unul din timpii unui motor în 4 timpi este cel de compresie, când motorul comprima un volum de aer si combustibil într-un volum mult mai mic, inainte de a-l aprinde cu o bujie. Raportul de compresie arata cat de mult este comprimat acest amestec. Un motor obisnuit poate avea un raport de compresie de 8:1.

Cifra octanica a benzinei va arata cat de mult poate fi comprimat combustibilul inainte de a se aprinde spontan. Cand amestecul se aprinde din cauza compresiei, si nu din cauza scanteii de la bujie, se produce fenomenul numit detonare, care poate defecta motorul.

Benzina cu cifra octanica redusa (de 90) nu poate fi comprimata foarte mult. Un mod de a creste numarul de cai putere al unui motor este cresterea raportului de compresie.

Numele "octanic" vine din urmatoarea cauza: când se cracheaza petrol în rafinarie, se obtin lanturi de hidrocarburi de lungimi diferite. Acestea pot fi separate si amestecate pentru a obtine diversi combustibili. De exemplu: metanul, propanul si butanul sunt hidrocarburi. Metanul are un singur atom de carbon, propanul are trei atomi de carbon legati, butanul are patru, pentanul cinci, hexanul sase, heptanul are sapte si octanul are opt atomi de carbon legati. Heptanul suporta o compresie foarte redusa.

O cifra octanica de 90 arata ca benzina contine 90% octan si 10% heptan (sau o alta combinatie de combustibili care duc la aceleasi performante cu un amestec 90/10 de octan/heptan). Aprinderea se produce la un nivel de compresie stabilit, si poate fi utilizat doar în motoare al caror raport de compresie nu depseste nivelul dat. În primul razboi mondial, s-a descoperit ca adaugarea tetraetilului de plumb creste cifra octanica, facând posibila utilizarea benzinelor mai ieftine. Astfel s-a nascut "benzina cu plumb", care însa defecteaza actualele convertoare catalitice si polueaza. Benzina fara plumb este mai scumpa, deoarece rafinariile nu mai puteau creste cifra octanica a benzinelor de slaba calitate.




Primele modele BMW postbelice.



            BMW-ul r 51/3 este cea de-a doua motocicleta de 500 cc produsa de bavarezi dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, un succesor al boxerului R51/2. In 1951 R51/3 il succeda, modernizand-ul pe R51/2 din 1950 care era un design antebelic produs postbelic. Modelele de 600cc - R67, R67/2 si R67/3 cat si sportivul R68 sunt sunt modele descinse direct din R51/2.


         









   Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Germaniei i-a fost  interzisa fabricarea de motociclete de catre Aliati. Cand interdictia a fost ridicata, in Germania de Vest, controlata de Aliati, cei de la BMW au inceput de la zero. Nu mai aveau nici o schita, nici un desen. Inginerii de la BMW au fost nevoiti sa creeze planuri noi dupa maotociclete mai vechi, care au supravietuit razboiului. In 1948 apare R24 care era de fapt o copie dupa R23.




            In 1950, cand li s-a permis fabricatia modelelor mai mari, BMW lanseaza R51/2, model ce a stat in productie numai un an si care era, in esenta, un BMW de dinainte de razboi, produs dupa razboi. Modelul R51/3 este produs din 1951 pana in 1955

            R67, Sora de 600cc a lui R51, aproape identica vizual cu aceasta, intra in productie tot in 1951, dar trece prin doua revizuiri. R67/2 cu 2CP in plus apare la numai un an de la lansarea modelului si o a treia serie apare in 1955.
            In 1952 BMW scot pe piata R68-ul de 600 care dezvolta 35 CP si se putea mandrii ca depaseste suta de mile pe ora (160km/h).






Motorcycle News i-a dat un punctaj total de 4 stele din 5.

E vorba de Aprilia Mana GT 850 ABS





            Se pare ca Mana 850 GT ABS e mult mai mult decat  un scuter mare, e o adevarata motocicleta. Aripile mai mari si ABS-ul aduc un plus de siguranta si practicabilitate unei configuratii aparent simpla pe hartie, putin ciudata la prima vedere dar absolut fantastica pe drum.


            Este un V-twin de 839.3cc, capabil de 76 Cp. ce pot propulsa motocicleta pana la 193 km/h. Transmisia este una CVT (continuously variable transmission) oferind trei stiluri automate: Touring, Sport si Rain pe care pilotul le poate selecta in functie de starea sa si a drumului. De asemenea transmisia poate fi setata ca una electronica, semi-automata cu 7 viteze prin apasarea unui buton.
Totul tine de vointa pilotului, transmisia inteligenta oferind posibilitatea unei plimbari lipsite de efort.


            Mana GT850 are un cadru tip spalier, furca upside-down si frane dublu disc fata si monodisc pe spate. Aprinderea este una digital-electronica, cu doua bujii pe cilindru fiind integrata in sistemul de injectie.
Dintre dimensiuni o sa le enumar pe cele mai importante: L- 2080mm, l- 800mm, h -1270, inaltimea seii fiind de 800 mm.
Rezervorul este sub sa creand astfel un spatiu de depozitare mare, accesibil, acolo unde in mod normal ar fi rezervorul de benzina. Comenzile sunt aranjate foarte bine astfel incat devin usor de accesat. De asemenea motocicleta este dotata cu o priza se 12V si un suport pentru telefonul mobil


joi, 17 februarie 2011

Motojurnal / Editia XI

Cat de bine iti cunosti motocicleta?



Ideal ar fi ca fiecare motociclist sa aiba macar inclinatii, daca nu cunostinte mecanice solide chiar.
Indiferent daca sunteti sau nu obisnuiti cu trusa de scule e indicat sa tineti macar un jurnal al motocicletei.
Acesta trebuie sa contina toate interventiile asupra motocicletei si in timp aceste informatii se vor dovedi folositoare.
In primul rand se trec toate operatiunile de intretinere de genul: schimbul uleiului, schimbul filtrelor etc si data alaturi de nr km la care s-a facut operatiunea . Este o activitate care nu dureaza mult dar se poate dovedii folositoare cand repetati operatiunea pentru a determina calitatea consumabilelor folosite sau descoperirea unor eventuale probleme tehnice. Uleiul se schimba de obicei intre 3000-6000 km sau o data pe an. Daca acesta este excesiv de murdar dupa doar 1000 de km poate insemna ca in motor ceva nu e in regula.
De asemena trebuie trecuta orice operatie de inlocuire a unei piese (defectiunea - consecinte) fie ca piesa trebuia inlocuita din cauza uzurii(rulmenti, semeringuri, segmenti, supape) desii a functionat corect sau s-a stricat din alte motive si atunci acestea trebuiesc identificate si inlaturate la timp.

Asa cum spuneam este o activitate care nu necesita decat cateva minute dar in timp devine o baza de date folositoare. Ini plus in cazul in care vreti sa vindeti motocicleta potentialii cumparatori vor fi mai mult decat incantati de acest aspect care poate spune foarte multe despre viitoarea achizitie.
In cazul in care operatiunile se desfasoara intr-un service e bine sa pastrati in caiet si actele doveditoare alaturi de chitante si alte acte aditionale.





Cei de la Henderson au fabricat in SUA motociclete intre 1912 si 1931.

Erau cele mai puternice si mai rapide motociclete ale vremii lucru care le-a facut foarte dorite de catre pilotii de curse dar si de Politie acestia din urma preferandu-le pentru departamentul de trafic intrucat erau cele mai rapide autovehicule intalnite pe strazi. Compania a luat nastere in timpul perioadei de aur a motociclismului in America dar a ajuns la punctul terminus odata cu Marea Criza Economica.
Fondatorii companiei au fost William si Tom Henderson

Modelul Henderson Streamline din 1929
Modelul Streamline, numit in general "KJ" a fost lansat in 1929 prezentand o racire mai buna decat modelele anterioare fabricate de Henderson si o configuratie IOV a valvelor (inlet over exhaust - Carburatorul era montat in capul cilindrului in timp ce supapa de evacuare). Sreamline-ul era capabil de 40CP @ 4000RPM. Era rapida, o motocicleta demna de suta de mile (160k/h) dar prezenta si inovatii ca vitezometrul iluminat, incorporat in rezervor si o furca Earls.


Streamline-ul a fost produs intre anii 1929 si 1931, avand un pret de vanzare de 435$.
In martea neagra, pe 29 oct 1929, bursa de pe Wall Street se prabuseste dar vanzarile Henderson raman ridicate si afacerea continua. La acea data Excelsior Henderson era unul dintre cei trei mari producatori de motociclete din America alaturi de Indian si Harley Davidson.
In 1930 debuteaza Henderson “Special” KL


La 29 aprilie 1930 noul Henderson “Special” KL solo este dezvaluit pe o autostrada noua, lina, din beton in Illinois. Joe Petrali atinge 186.8 km/h si 175.5km/h in doua ture cronometrate, media fiind de 181.2 km/h. Pistoanele cu 2 segmenti capabile de o compresie mai mare si carburatorul mare32 mm faceau KL-ul capabil de 45 CP @ 4,500 rpm. KL-ul era remarcabil, in ultima treapta de viteza putea urca lin de la 13 la 175km/h. Au fost si mai populare in randul Departamentelor de Politie.

Modelul "Special" (KL) costa cu $30 mai mult decat KJ-ul si a fost disponibil in anii 1930 si 1931.


Un final neobisnuit
In vara lui 1931 Schwinn aduna toata conducerea Excelsior la un loc pentru o sedinta. Le-a spus direct, fara nici o alta explicatie - "Domnilor, astazi ne oprim". Schwinn simtea ca acea criza ar putea continua pentru inca 8 ani sau mai bine si, in ciuda agendei pline de comenzi a ales sa restranga activitatea la productia de biciclete. Pana in septembrie 1931 totul se incheiase deja.








2011 Can-Am DS 90



Can-Am-ul DS 90 2011 ofera o multime de elemente de siguranta pentru juniori fara a le compromite distractia intr-un fel. Cutia CVT este de apreciat acum caci nu mai trebuie sa schimbi vitezele sau sa te dai jos pentru a merce cu spatele. Quad-ul este dotat cu o suspensie cu cursa lunga ce ofera o buna absortie a denivelarilor.





DS 90 X este inspirat din curse si prezinta imbunatatiri ca: suspensie dublu-brat tip A pe fata si amortizatoare HPG pe spate. Jantele de aluminiu negre ofera o tusa suplimentara aspectului agresiv de competitie.

Motorul este de 89.5 cc, monocilindru, racit cu aer
Alimentarea - carburator Keihin
Pornire electrica si la pedala
Transmisie automata CVT - Fata/neutru/mers inapoi
Frana fata - tambur dublu/ spate - tambur simplu

L x l x I (mm)
1,520 x 905 x 935 mm
Greutate - 111 kg
Capacitatea rezervorului - 6 L

duminică, 6 februarie 2011

Motojurnal / Editia X


1907 – Cel mai rapid om din lume: Glenn H. Curtiss



Gloantele sunt singurele rivale ale lui Glenn H. Curtiss de la Hammondsport scria cu litere ingrosate un titlu pe prima pagina dintr-un ziar in 1907
La 24 ianuarie 1907 Glenn Curtiss matura nisipul plajei Ormond Beach pe coasta de est a Floridei cu 136.3 mph (219.8 km/h) stabilind un record ce va sta in picioare timp de 11 ani - doborat apoi doar de o masina - pana in 1930 nici o motocicleta ne-egaland fantastica viteza atinsa de Curtiss.
Curtiss este un adevarat erou national al Americii, si o personalitate nemuritoare ale carei experiente au inspirat o serie de carti pentru tineri gen: "Aventurile lui Tom Swift" de Victor Appleton. Si da, era in jurul anilor 1910 un volum intitulat "Tom Swift si motocicleta sa - sau - Distractie si Aventura pe Drum."
Glenn Curtiss a stabilit recordul de viteza la sol in 1907 pe motocicleta construita personal si propulsata de un motor V8. O poza gen carte postala il arata purtand o casca de piele, cu o mustata bine aranjata si o privire otelita, transcedand timpul cu costumatia sa alb cu negru. Pe fundal valuri spumoase bateau nisipul tasat bine care constituia acel drum pe care motocicleta sa experimentala l-a trimis in cartile de istorie drept "Cel mai rapid om din lume"

Curtis era mereu in cautare de aventuri pe si in afara drumului indiferent daca daca era la bordul unei masini, pe barci sau avioane. In 1907, Curtiss, la 29 de ani, inventase si dezvoltase mai mult de 500 de design-uri si compunente pe care le va tot imbunatatii pe parcursul vietii, dand o mana de ajutor in dezvoltarea primului avion al Fratilor Wright si tinand experimente aeronautice in parteneriat cu Alexander Graham Bell care au inclus dezvoltarea şi brevetarea eleronului, mecanism acum universal in pilotarea avioanelor.
Indiferent daca era purtat de vant sau sau rula pe drum Curtiss a incercat mereu sa-si depasasca limitele. Desii faima sa fantastica se datoreaza avioanelor totul a inceput pe o motocicleta. Drept rezultat al experientei sale ca ciclist, mesager pe bicicleta si proprietar de magazin de biciclete Curtiss a facut pasul natural in motociclism. In 1901 motorizeaza o bicicleta cu un propulsor monocilindru cu ardere interna cu care in 1903 castiga primul campionat american de motociclism atingand viteza de 54.6 mph (87.8 km/h). Pana in 1905 stabileste recorduri la evenimente sportive de 1, 2, si 3 mile. Tot el inventeaza binecunoscutul sistem de comanda al acceleratiei prin rotirea unui manson pe ghidon.
Noua sa motocicleta doboratoare de recorduri ia fiinta multumita cererii in crestere de motoare pentru avion tot mai puternice. Motocicleta era de fapt un model de test pentru monstrul de 40 CP care urma sa echipeze apoi aeronava lui Curtiss.




Configuratia motorului era una foarte patrata cu un raport alezaj - cursa de 8.26/8.26 cm .In timp de motoarele sale precedente erau monocilindre sau V-Twin-uri, Curtis a mers pe un design al unui motor la 90° din fonta. Mai mult, a renuntat la garniturile din capul cilindrului multumita designului de calitate. Ungera era asigurata de o pompa interna si balbotare pe cilindrii.
Valvele de admisie erau actionate de de presiunea atmosferica, cele de evacuare fiind controlate de tije. Admisia se facea prin doua carburatoare construite deasemenea de Curtiss.
Cand a calculat numerele date de motorul de 4000cc suspendat pe ceea ce era o bicicleta ramforsata a reiesit un raport putere/greutate de 1CP la fiecare 3Kg depasind orice standard al vremii.
Scepticii vremii sustineau sus si tare ca viteza declarata e de fapt un fals si ca nici un muritor nu poate respira la viteza de 220 km/h. Era singura zi in care V8-ul magic al lui Curtiss atingea acea viteza. Dar odata a fost indeajuns.




• 2011 Ural Snow Leopard Limited Edition






Atat masinile cat si motocicletele albe indicau un scop anume. Masinile albe de obicei erau masini de marfa iar motocicletele albe erau ale politiei. Totusi albul intra din cand in cand in aria modei si cam la odata la 15 ani vehiculele prindeau albeata in obraji chiar daca asa de repede cum apareau pe piata lafel de repede dispareau.
Albul s-a intors iar daca Porche si Ferarri isi vand masinile in alb iata ca si Ural vine cu o editie limitata la moda. Dar Uralul Snow Leopard nu e alb imaculat, e gri cu alb.
Leopardul de zapada este o specie de feline mari cu teritoriul in muntii Asiei. Din pacate a devenit specie pe cale de disparitie fiind vanata pentru blana.
Ural omagiaza aceste feline printr-o motocicleta in editie limitata definita de armonia dintre cadrul gri si caroseria alba. Disponibila in doua versiuni , Retro si Ranger, aceasta motocicleta pastreaza toate calitatile Ural.





2011 Ural Snow Leopard Limited Edition - Specifications
MSRP*: $13,999
Vit max recomandata 105 km/h
Motor Boxer in 4 timpi, de 749cc capabil de 40 CP la 5600r/m
Doua carburatoare Keihin, 32mm
Ambreiaj dublu disc uscat
Pornire electrica si la pedala
Cutie de viteze cu 4 rapoarte + march-arriere
Capacitate rezervor 22l.
Frana fata Disc Brembo cu erier cu 4 pistonase
Frana spate si atas - tambur
Furca fata Marzhocchi
Suspensiile spate - Amortizatoare Sachs Hydraulic
Wheels Size Front, rear, and sidecar 18"