Gala Campionilor FRM - Editia 2011
Câștigătorul Dakar 2011 la clasa Maraton și ocupantul locului patru în Cupa Mondială de Rally-Raid - Clasa Open Trophy, Mani Gyenes a fost desemnat sportivul anului în cadrul Galei Premiilor Federației Române de Motociclism, desfășurată sâmbătă 10 decembrie în club Vision-Olimp. Premiul a fost acordat de doamna Doina Melinte, președinte al Agenției Naționale pentru Sport și Tineret.
Din dorința de a face un eveniment diferit, Federația Română de Motociclism a organizat Gala Premiilor pentru sezonul 2011 în club Vision din stațiunea Olimp, amplasamentul fiind ales și pentru a fi în acord cu noua viziune a Federației, aceea de a își promova valorile sportive.
Primul premiu al serii a fost cel destinat Sportivului Anului în sezonul 2011, acesta fiind desemnat Emanuel Gyenes. Din păcate, pilotul Vectra Racing și coechipierii săi se află în această perioadă în Olanda la o sesiune de antrenament, având în vedere că în trei săptămâni vor lua startul în ediția 2012 a raliului Dakar . Trofeul acordat de doamna Doina Melinte îi va fi transmis pilotului sătmărean înainte de plecarea către Argentina, Chile și Peru, locul desfășurării din 2012 a raliului Dakar.
Sportivii anului la ramura Viteză au fost desemnați: Mircea Vrăjitoru – locul 20 în Campionatul European de Viteză clasa SuperSport. Robert Mureșan – primul român care a punctat în Campionatul Mondial de SuperBike clasa SuperSport. Ionel Pascotă – vicecampion est-european la clasa Super Sport. Cătălin Cazacu – calificat în Campionatul Mondial de SuperBike clasa SuperSport.
La ramura Motocros, sportivii anului au fost desemnați: Robert Tompa – locul șase în Campionatul European de Motocros clasa 65 cmc. George Căbăl – campion est-european clasa MX2 și MX2 Juniori. Lajos Băcescu – campion est-european clasa MX1.
Categoria sportivii anului de la Ramura Tot-Teren i-a mai adus încă un premiu lui Mani Gyenes, alături de el primind titlul de sportivul anului pentru această ramură Sorina Sandu – locul 10 în Campionatul Mondial de Enduro clasa Fete. Ioan Șomodean – câștigător al Cupei Europene de Raliuri.
La ramura Dirt-Track, sportivul anului a fost desemnat Alexandru Toma, campion național la clasa Seniori.
Premiile pentru sportivul anului pe fiecare ramură de activitate a Federației Române de Motociclism au fost înmânate de către domnul Claudiu Iorga Palaz, prefectul județului Constanța, și domnul Cristian Mureșan, președintele Federației Române de Motociclism.
Moto Parilla
Compania Moto Parilla S.p.A. din Milano, Italia, a fost fondata in 1946 de Giovanni Parrilla (1912—1968), specializandu-se pe productia de motociclete 2T si 4T, de la 50cc la 350cc, tricicluri si generatoare industriale intre anii 1946-1965
Moto Parilla lanseaza in 1953 motorul 4T, 175cc, OHC “cu supape inaltate” (camme rialzata) actionate pe lant, capabil de 20CP, un motor excelent, folosit pe motocicletele Parilla GS (Gran Sports), Lusso Veloce, MSDS, Speedster, Sport Speciale, si Wildcat Scrambler. Urmatoarele versiuni a acestei motorizari cunosc o crestere in cilindree la 200cc si 250cc si primesc o distributie actionata de roti dintate. Prima motocicleta de curse marca Parilla are la baza propulsorul lui Norton Manx.
Moto Parilla Sport 150 2T - 1957
In 1957, Cosmopolitan Motors din Philadelphia formeaza prima retea de dealeri Moto Parilla din SUA, aducandu-l pe pilotul italian Giuseppe Rottigni, care initiaza cursele stradale in Statele Unite ale Americii.
Moto Parilla Sport Speciale 175 - 1959
Moto Parilla a mai produs de asemenea o linie de mopede, care include Greyhound, Olimpia (numit initial “Impala”) si futuristicul Slughi, oarecum asemanator cu scuterul Aermacchi Chimera 250. In anii ’50 Husqvarnafoloseste pentru scuterele sale cadrul lui Parilli Greyhound.
Moto Parilla Olimpia 125 - 1959
Motocicletele Parilli 2T includ modelele Bracco, Sport si Turismo Speciale care veneau cu propulsoare de 125cc si 150cc si modelul Boxer de 250cc (motorul nu era boxer dar avea o forma patratoasa si de aici i s-a tras numele). Motocicletele Parilla cu motor in 2T au fost produse intre anii 1950-1957.
Singurele motociclete propulsate de bicilindrii in 4T produse de Parilla sunt Setter-ul (250cc) si Veltro Turismo (350cc), fiin fabricate intre anii 1953 – 1961.
Moto Parilla opreste productia in 1962, activele firmei fiind lichidate catre o companie de holding care se prabuseste odata cu recesiunea din 1967. In 1962 Giovanni Parrilla incepuse productia de motoare pentru go-karturi, punand bazele companiei Semma dar aceasta este o alta poveste.
Yamaha T-Max 2012
General
Maxi-scuterul de la care o pornit totul. E manevrabilitatea unui scuter cea mai apropiata de cea a unei motociclete. T-Maxul se comporta cel putin lafel de bine ca multe dintre motocicletele clasei mijlocie dar… ABS-ul nu e dotare standard, ii lipsesc multe dintre inovatiile tehnice gasite pe alte scutere si pretul se apropie periculos de mult de 11.000 Euro.
Motorul
Motorizarea a crescut de la 500cc la 530cc si daca tinem cont si de up-grade-urile unor piese gasim sursa celor 3CP in plus fata de modelul actual asa ca, noul model se mandreste cu 46.5CP dar si cu un cuplu marit cu 10% pana la 53 N/m. T-Maxul va intrece la semafor (in primele zeci de metrii) multe dintre motocicletele de clasa medie si poate tine o viteza de croaziera de 115 Km/h cu destule rezerve de putere pentru depasiri rapide.
Manevrabilitate
Multumita cadrului grila de aluminiu (prezent inca din 2008), furcii de 43mm si a basculei turnata sub presiune, T-Max-ul nu e doar surprinzator de manevrabil ci chiar uimitor. O motocicleta de clasa mijlocie, pilotata bine, il va depasi in manevrabilitate dar totusi e mai bun decat te-ai astepta.
Echipare
Nu primesti prea multe pentru cei 10.650 Euro pe care ii cere. Spatiul de sub sa e acceptabil si capabil sa inghita o casca integrala si casoleta cu pranzul. Bordul ajustabil pe doua pozitii este bun dar ai nevoie de scule si cateva minute in plus pentru a-l aranja. Transmisia finala pe curea isi face datoria ireprosabil si totusi la banii astia ABS-ul ar trebui sa fie standard.
Valoare
Intodeauna am spus ca T-Max-ul este scump si noul model nu face decat sa-mi intareasca convingerea. Daca vrei si ABS-ul pregateste-te sa dai peste 11.000 Euro. BMW-ul C600 Sports Scooter echipat cu ABS este mai ieftin cu aproape 2300 Euro si SilverWing-ul Honda e pe undeva pe la 7.800 Euro.
Detalii tehnice
Motor bicilindru paralel 530 cc, 4T, DOHC, 4V, racit cu lichid
V-max 177Km/h
Putere 46.5cp
Cuplu 53N/m
Greutate 217Kg
Inaltime sa 800mm
Capacitate rezervor 15l
Frane fata dublu-disc 267mm
spate disc 282mm