duminică, 29 ianuarie 2012

Motojurnal S.2 / 4


KTM 990 Adventure R - 2012





            Probabil că dintre toate motocicletele de cilindree mare, KTM 990 Adventure este cel mai mult orientată către off-road. Simplitatea constructivă este cea care ţine sub control greutatea și dimensiunile.
            Suspensiile WP ofera o cursa de pana la 25cm la ambele roti aşa că traseele dificile sunt chiar mai accesibile decât înainte, mai ales dacă se încalţă roţile cu anvelope cu crampoane, after-market.
            Pe asfalt motorul de 999cc cu cursă mică a pistonului este gata de acţiune şi are destulă putere pentru orice încercare.
            Ergonomia este inspirată din modelele de competiţie, avem o şa îngustă şi subţire, perfectă pentru piloţii activi în detrimentul plimbărilor confortabile.

Motor                                     V-twin 999cmc, DOHC,
Alezaj X Cursă                       101mm x 62.4mm
Cutie de viteze                        6 trepte
Greutate                                 207Kg



BMW G650GS Sertão - 2012




            Încercând să implementeze noului BMW G650GS Sertão credibilitatea off-road regăsită  la fratele mai mare G1200GS modelul despre care vorbim acum este proiectat pentru o întrebuinţare off-road mai intensă decat 650GS Standard.
            Pentru a îndeplini această misiune Sertão se prezintă cu suspensii capabile de o cursă mai lungă, cu setări mai ferme şi de asemenea cu roţi spiţate.
            Motorul de 652cc produce 48CP la 6500rpm, cu posibilitatea de limitare la 34CP cu toate că nu-i înţeleg rostul...
            Roata faţă de 21 de inchi îi oferă abilitatea de a trece uşor peste obstacole căt şi privilegiul de a alege dintr-o gamă extinsă de anvelope off-road.


Motor:                          monocilindru 652cmc, DOHC
Alezaj X Cursă:            100mm x 83mm
Compresie:                 11.5:1
Înălțime șa:               861mm
Distanță axe roți      1488mm
Greutate                      193Kg





Honda Fury ABS - 2012



            “You meet the nicest people on a Honda” suna cândva o reclamă în SUA. Ei bine, acum, Honda aduce “prietenesc-ul” la un alt nivel.
            Honda Fury ABS ia o formă extremă a designului motociclistic şi o face accesibilă celor care vor un chopper dar nu sunt dispuşi să suporte compromisul care vine odată cu o motocicletă modificată.  
            Propulsat de mult-încercatul motor din familia VT1300 şi dotat cu un unghi al furcii de 32° Honda Fury ABS oferă fiabilitatea ridicata a mărcii,  odată cu aspectul stilizat ce îi va face pe mulţi să se mire că e o Honda.


Motor:                          V-twin 1,312cmc  SOHC
Alezaj X Cursă:              89.5mm x 104.3mm
Cutie de viteze:              5 trepte
Înălțime șa:                 678mm
Greutate:                      303kg






Yamaha YA-1 - 1955


            La începutul anilor ´50, după ce a trebuit să înlocuiască fabricile de instrumente muzicale, deteriorate sever în timpul războiului, Yamaha a făcut cunoştinţă cu industrializarea, cu utilajele industriale capabile de o mai mare precizie constructivă folosite anterior în producţiade elici pentru avioanele Forţelor Navale Imperiale precum A6M Zero si Biplanul Yokusuka K5Y.
            Lafel ca in ţările europene, şi în Japonia postbelică motocicleta devenea un mijloc de transport răspândit mulţumită simplităţii mecanice şi a costurilor reduse de achiziţie şi exploatare. Poducţia de motociclete japoneze crescuse de la 10,000 unităţi în 1950 la 750,000 în 1954, mulţțumită a peste 100 de fabricanţi locali.
            Din cauza extinderii puternice o pieţei, Yamaha Co. decide să se îndrepte catre producţia de motociclete, simţind încă de la început nevoia de a oferii caracteristici de vârf clienţilor elitişti mai ales din cauza potenţialului de fabricaţie redus. Cu alte cuvinte, Yamaha a ales calitatea şi nu cantitatea.
            Era la începutul lui 1955 când au prezentat YA-1, o motocicletă construita cu o atenţie sporită pentru detalii şi o calitate ridicată a materialelor, tehnologia sofisticată fiind puternic inspirată din modelul contemporan DKW RT125, fiind propulsată de un monocilindru 2T de 125cc.
            În 1955 a fost construită fabrica Hamakita în Nippon Gakki astfel începând producţia lui YA-1. Având încredere în noua direcţie aleasă de direcţiune (Genichi Kawakami – primul preşedinte Yamaha Motors) ia naştere Yamaha Motors Co. Ltd la data de 1 Iulie 1955 cu 274 de angajaţi, fabricantul producând în jurul a 200 de unităţi lunar.
            În acelaşi an, Yamaha, introduce noul YA-1, cunoscut iubitorilor de marcă drept Akatombo (Libelula Roşie) în două, cele mai mari evenimente sportive cu motor ale Japoniei: Cursa de ascensiune pe M-ţii Fuji şi Cursa Asama. În cadrul acestor curse de debut, Yamaha caştiga locul 1 la clasa 125cmc. Mulţumită rezultatelor, Yamaha plusează cu 50cmc luând astfel naştere YC-1 175cmc, dar asta e o altă poveste.



duminică, 22 ianuarie 2012

Motojurnal S.2 / 3


Honda Shadow 2012
                                 
            Combinând stilizarea retro cu tehnologia şi performanţele Honda, noul Shadow ABS 2012 este o motocicletă mult mai tehnologizată decât pare.

            Roata faţă, cu un singur disc de 296mm are o putere de frânare sporită de sistemul anti-blocaj. Aceasta vine încălţată cu o anvelopa de 17 inch, cu balon mare oferindu-i un aspect foarte elegant.   

            Motorul este un V-twin la 52° de 745cmc, SOHC, cu trei valve şi două buji per cilindru, răcit cu lichid. Cei care cred că se pot decurca fără ABS vor economisi aproximativ 1000E din pretul total de 9.500E

MOTOR TIP                          V-TWIN SOHC
ALEZAJ X CURSĂ                79mm x 76mm
TRANSMISIE                        5 trepte
DISTANŢĂ AXE ROŢI         164cm
ÎNĂLŢIME ŞA                      65,8cm
GREUTATE TOTALĂ           260Kg








KTM EXC 500 2012


            Refăcut complet pentru 2012, EXC 500 se prezintă cu un cadru din cromoliu (un tip de oţel foarte bogat in carbon), care vine în completarea noului motor.  

            Cu aproape 3 Kg mai uşor decât versiunea precedentă EXC 500, motorul are un piston mai uşor, lafel ca şi biela care acum cantăreşte mai puţin.

            Pentru a ţine motorul în viaţă, a fost adoptat sistemul de admisie pe injecţie. Suspensiile, faţă şi spate sunt asigurate de WP şi se arată în felul următor: pe faţă avem o furcă USD cu o cursă de proape 30cm iar pe spate un amortizor PDS co o cursă a roţii de 33cm



MOTOR                                 monocilindru SOHC
PORNIRE                              electrică şi kick
TRANSMISIE                        6 trepte
GREUTATE    NETĂ             113.4 Kg







BMW R 1200 RT 2012


            Pntru mulţi, BMW R 1200 RT reprezintă cel mai înalt standard la categoria sport-turing, o motocicletă care vine cu un motor boxer, răcit cu aer, ce-şi aduce rădăcinile de câteva decenii, ţi care, totuşi prezintă 4 valve pe cilindru, aprindere twin-spark si un sistem sofosticat de injecţie.

            Suspensia faţă este tip Telelever, patent BMW, sistem care elimină aplecarea in faţă a motocicletei în momentul frânării.
            Găsim pe RT un ABS integral, cruise control, computer on-board, priză dublă 12V pentru accesorii, cric central si mânere încălzite.

            Pentru 2012, BMW R 1200 RT este disponibil in următoarele variante de culoare:
Midnightblue metalic, Light magnesium metalic/Magnesium bej metalic şi Fluidgrey metallic.
Polar metalic, Thundergrey metalic, Gri Ostra metalic mat şi Thundergrey metalic/ Argintiu Titan metalic/Gri Granite metalic nu mai sunt disponibile.

MOTOR                                 boxer DOHC
ALEYAJ X CURSĂ               101mm x 73mm
RATĂ COMPRESIE              12.0:1
TRANSMISIE                        6 trepte
CAP. REZERVOR                 25l.
GREUTATE                            258.5 kg












Honda Dream Type D 1949



Nu e o motocicletă performantă, are doar 3CP daţi de un motor de 98cmc. dar Dream Type D  este piatra de temelie pentru Honda Motor Company.

Dupa cel de-Al Doilea Război Mondial, Soichiro Honda a sesizat nevoia unui mijloc de transport elementar, fiabil, altceva decât bicicletele sale, echipate cu motor. Economia Japoniei îşi revenea încetul cu încetul dar infrastructura, sau mai bine zis, ceea ce rămăsese din infrastructura Japoniei, era alcătuită în mare parte din drumuri de pământ.

            În August, 1949, Honda Motor Company finalizează primul său prototip pentru o motocicleta foarte importantă. Avansată tehnologic pentru vremea ei, era prima Honda cu kickstarter, transmisie finala lanţ, si rarităţi precum suspensie faţă asigurată de o furcă telescopică şi cutie de viteze cu 2 trepte. Puterea venea de la un propulsor 2T de 98cmc, cu un alezaj x cursă pătrat, de 50mmx50mm care storcea aproape 3CP la 5000rpm. Potrivit legendei,  Soichiro Honda si cei 20 de angajaţi sărbătoreau în birou, ciocnind câte un sake, iar unul dintre angajaţi a spus despre motocicletă că „e un VIS (DREAM)”. Atunci Dl. Honda a strigat „ASTA E!!! DREAM!!!” şi aşa şi-a primit botezul prima motocicletă HONDA adevarată.

            Poate că Type D nu era regina şoselelor, dar ţinând cont de ceea ce a urmat după ea, şi-a asigurat un loc în istoria motociclismului şi o pagina în Motojurnal.


MOTOR                                 monocilindru 2T, 98cmcm, răcire cu aer
ALEZAJ X CURSĂ                50mm X 50mm
PUTERE MAXIMĂ               3CP @ 5,000rpm
TRANSMISIE                        2 trepte
AMBREIAJ                            con umed
PORNIRE                              kick
CADRU                                  ramă din oţel presat
SUSPENSII    FAŢĂ             furcă telescopică
                        SPATE            rigid
FRÂNE FAŢĂ/SPATE          tambur
GREUTATE                           80Kg




duminică, 15 ianuarie 2012

Motojurnal S.2 / 2


Raliul Dakar


Cyril Despres a revenit pe poziţia de vârf a clasamentului Dakar 2012, profitând de ziua mai puţin bună a lui Marc Coma. Românii, Emanuel Gyenes şi Marcel Butuză, au terminat cursa dintre Nasca şi Pisco, pe locurile 24, respectiv 60.
            Rodrigues s-a impus în faţa lui Despres, care a trecut linia finală a etapei a 13-a la 47'' în urma portughezului. Pe locul trei, cu 3'00'' în spatele câştigătorului sosind Viladoms.
            Campionul mondial en-titre, Marc Coma, este la un pas să piardă titlul în acest an după problemele mecanice avute la kilometrul 207 care l-au făcut să piarda 13'45'' faţă de porughezul Helder Rodrigues.
            Gyenes a trecut linia de finiş al 24-lea, astfel păstrându-şi locul 17 în clasamentul general, în timp ce Marcel Butuză a terminat cursa pe locul 60, iar la general a coborât o poziţie şi se află pe 45.
            Astăzi, Gyenes şi Butuză au de străbătut o distanţă de 283 de kilometri, dintre care 29 în specială, între Pisco şi Lima.







Kawasaki KLR 650 2012


            O motocicletă off-road calitativă, KLR650 se prezintă cu un rezervor de 23 litri, şi un carenaj de cursă lungă.
            Motorul de 651cmc este foarte fiabil livrând puterea pe o gamă largă de turaţii, astfel KLR devenind demn de a aspira la titlul de “easy ride”.
            Cu peste 18 cm cursă pe suspensie la ambele roţi, KLR poate să absoarbă orice obstacol rezonabil, şaua fiind si ea ridicată la 889mm.
            Accesoriile originale includ genti laterale, o şa cu umplutură din gel şi alte echipamente ce pot transforma KLR-ul într-un tourer veritabil.
Motocicleta vine îmbrăcată în trei variante de culoare: Gri/Roşu, Negru/Gri şi Alb/Albastru.

Detalii tehnice:
            Motor                          monocilindru 4T, 651cmc, DOHC, 4 valve
Alezaj X Cursă            100.0 x 83.0mm
Compresie                   9.8:1
Răcire                          Lichid
Alimentare                   carburator Keihin CVK40
Aprindere                    CDI Electronică
Cutie de viteze 5 trepte
Transmisie finală           lanţ
Cadru                          Semi-dublu leagăn
Suspensie faţă              furcă telescopică 41mm
Suspensie spate           mono-amortizor Uni-Trak®
            Frană faţă                    disc-petală 280mm, etrier 2 pistoane
            Frană spate                  disc 240mm, etrier 1 piston
           











Triumph Speed Triple R 2012

            Celui mai vândut naked, liderului de clasă, lui Speed Triple 1050 nu-i lipsea decât ceva “exotic”, dar din 2012, se schimbă şi aspectul acesta, odată cu noul Speed Triple R.
            Motocicleta, în esenţă un up-grade la varianta standard, urmează şablonul  precedentelor “R” de la Triumph, precum Street Triple si Daytona 675, fiind echipată cu o varietate de componente ale cadrului, toate de inaltă performanţă.
            În plus, este cosmetizată, primind o furcă faţă de vârf, NIX30 Ohlins de 43mm si ca sa se asorteze, pe spate avem un Ohlins TTX 36.  Pentru a minimaliza greutatea sunt disponibile roţile PVM, cu cinci spiţe, din aluminiu forjat, cantarind impreuna cu 1,7Kg mai puţin decât cele întâlnite pe varianta stock.
            Şi frânele R-ului au fost imbunătăţite, cuprinzând specificaţii sport ca etrierele radiale monobloc Brembo, cu 4 pistoane. ABS-ul comutabil este încă listat ca obţiune. În orice caz,
Franele îmbunătăţite împreună cu roţile PVM ar trebuii să ofere o frânare cu 5%         mai bună decât pe varianta stock.
            De asemenea, varianta “R”, prinde debutul unei cutii de viteye cu 6 trepte, laudată de producător ca fiind privilegiată de o acţionare mai usoară.
            Cosmetic, R-ul se deosebeşte de varianta standard printr-un sub-cadru roşu, roţi decorate cu linii roşii, logo-ul “R” şi este disponibil în două variante de culoare: Crystal White sau Phantom Black.

Detalii tehnice:
            Motor                          3 cilindrii, 1050cmc, DOHC,
            Putere-Cuplu               135CP-111Nm
            Alezaj X Cursă            79.0mm x 71.4mm
            Cutie de viteze 6trepte









Moto Guzzi V7 Racer 2012

            Placuţe numerotate în stil sportiv şi un cadru roşu, nu încape vre-o urmă de îndoială că
Moto Guzzi V7 Racer este un omagiu adus moştenirii sportive a firmei Italiene.
            Propulsat de un motor racit cu aer, de 755 cmc, cu doi cilindrii în V, cu tacheti, V7 Racer iti oferă mai degrabă senzaţii decât performanţă pură.

            Cu toate astea, manevrabilitatea sporită completează micile lacune ale propulsorului şi gumele Pirelli Sport Demon oferă un motiv de încredere în plus.
            Un disc faţă masiv, de 320mm, ajutat de compresia motorului şi discul spate de 260mm îl va încetinii pe V7 Racer de la orice viteză ar atinge,









Zündapp Bella 1953


            În 1951, Zündapp se pliază pe mania scuterelor care mătura Italia. După proiectarea câtorva prototipuri bazate pe unele dintre cele mai iubite modele Italiene, Zündapp decide că Germania este pregătită pentru un scuter propriu.

            Bella nu avea liniile curbe ale scuterelor Vespa sau Lambertta dar proiectul elegant a fost foarte îndrăgit de public în cadrul salonului de la Frankfurt din 1953.
            Caracterizată prin aripa faţă mare, anvelopa subţire si cadrul tubular, asemenea celor de motocicletă, scuterul Bella aduce multe aspecte asemănătoare scuterului Moto Parilla Levrier. Bella vine cu roţi mari, de 12 inch, fiind produsă iniţial doar în versiunea de 150cmc. Mai tarziu este lansat modelul de 200cmc, capabil de 10CP.

            În 1955 este lansată o versiune a modelului de 200cmc, echipată cu pornire electrică, odata cu lansarea modelului exclusiv pentru SUA numit Suburbanette. Prezentând modificări substanţiale pentru piaţa Americana, Suburbanette nu este lafel de îndrâgit precum versiunea originală, pana la final fiind vândute doar 370 de unităţi.

            Varianta R201, lansată mai târziu în 1955, vine cu linii mai rotunde decât originalul R200 si un carburator nou. Deasemenea un ataş Steib este disponibil ca obţional – cadrul robust îl făcea scuterul ca fiind o ideală platformă pentru ataş. În 1953 Zündapp lansează R153 şi R203, urmate de R154 si R204 în 1957, fiecare având un motor uşor mai mare decât cea din anul anterior.
            Ultimul scuter Bella de 150cmc este fabricat în 1958, dar cele de 200cmc sunt produse pana la 1962. Din 1961 până la 1964 este produsă de asemenea o variantă de 175cmc, numită R175S.



duminică, 8 ianuarie 2012

Motojurnal S.2 / 1

 Stiri 


Raliul Dakar 2012 - Coma este pe locul 1 in etapa a 7-a! Gyenes e pe 21 la general si Butuza pe 49.

            Din cauza ninsorii abundente de pe Cordiliera Anzilor, Raliul Dakar a luat o pauza fortata vineri, fiind reluat a doua zi, in etapa a 7-a in Bucla la Copiao in Chile, spaniolul Marc Coma de la KTM obtinand victoria (3h51'35",) la clasa moto , in timp ce ai nostirii, isi continua parcursul intr-un ritm extraordinar. Mani Gyenes este pe locul 25 (35'22" fata de locul I) in timp ce Marcel Butuza a urcat pe 54 (1h03'02" fata de locul I).

            La general podiumul este ocupat de Despres pe locul I, Coma pe II si portughezul Rodriguez pe III. Emanuel Gyenes este pe pozitia 21 iar marcel Butuza pe 49.

 Duminica este programata prima zi de odihna, la Copiapo, iar luni competitia se reia cu etapa a 8-a, intre localitatile chiliene Copiapo si Antofagasta, cu speciale de 477 kilometri.






DKW NZ 350  1938 - 1943



Brosurile dealerilor DKW anuntau pe 28 Decembrie 1937 planurile aparitiei seriei NZ, cu doua modele noi, de 250 respectiv 350cc. Declaratiile oficiale de la 28 Martie 1938 prezinta din nou seria NZ ca o prezenta aproape palpabila iar in Noiembrie 1938 primul NZ iese pe portile fabricii.

            La acea data fabrica intampinase deja cateva probleme din cauza lipsei materialelor asa ca primelor motociclete din seria NZ le lipseau cricul lateral si carcasa lantului. De fapt, pe aceasta serie, carcasa lantului nu a fost niciodata montata, fiind inlocuita cu o aparatoare de genul acelora intalnite la biciclete.

            Initial se planificase ca lateralele rezervorului sa fie cromate dar cu putin timp inaintea lansarii noului model in cadrul expozitiei Berlin Kaiserdamm, in Februarie 1938, cromarea a fost interzisa pentru motociclete. DKW au venit atunci cu o solutie ingenioasa: Lateralele rezervorului au fost acoperite cu aluminiu topit si lustruit

            Noua serie NZ era rezultatul catorva ani buni de cercetere tehnica si inovatii facute la centrul de cercetare DKW. Un cadru nou, revolutionar, din otel presat, un bloc al motorului foarte frumos, o cutie cu 4 trepte de viteza, un nou mecanism al starterului, cateva doar dintre principalele caracteristici ale modelului civil. Cadrul in sine era o capodopera a ingineriei: fabricat din doua foi de otel presat, sudate electric (procesul de sudare al cadrelor forta fabrica la un consum mare de electricitate asa ca aceasta operatiune a fost permisa doar pe timpul noptii, cand consumul electric in alte parti ale orasului era mai scazut decat ziua).
                   
            Initial era planificata si o suspensie spate pentru motocicleta. S-au facut multe teste si au ales o suspensie care fusese patentata deja de catre constructorul italian Benelli. Cand a devenit clar faptul ca Benelli trebuia platit, conducerea a renuntat la suspensia spate. Totusi, in jur de 1100 NZ-uri au fost dotate cu acel sistem de suspensie, toate acele motociclete intrand in dotarea organizatiei guvernamentale NSKK. La sfarsitul lui 1938 apare si o varianta NZ offroad, mai scumpa cu 40 RM (Reichsmark). Modelul prezenta un esapament inaltat si o aparatoare a dinamului dar anvelopele erau aceleasi cu modelul “de strada”.

            Din 1939, seria NZ se mareste cu un membru, o versiune speciala pentru guvern, cunoscuta mai tarziu ca NZ 350/1943 iar in cele din urma NZ 350-1.

            In Iunie 1940, partea din spate a motocicletei a fost scurtata cu 40mm (incepand cu cadrul seria 582559), modificare care a dus la inaltarea seii spate cu 4mm. Doua modele de esapament au fost montate pe seria NZ: Eberspaecher si Leistritz. Cel din urma era usor reconoscibil multumita terminatiei in forma coada de peste

            La inceputul anului 1941, productia de NZ250 este oprita. NZ350 continua sa fie fabricat dar numai pentru folosirea de catre Wermacht (incepand cu seria 595200). In acelasi moment, cutia de viteze a fost imbunatatita d.p.d.v. al materialelor, deasemenea fiind schimbate rapoartele de transmisie pentru a facilita condusul la viteze mici, in coloana. Aceste cutii pot fi recunoscute dupa literele VG "verstaerktes Getriebe" stantate pe carcasa.
       
            In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, productia companiei a fost restransa de la gama 125-500cc, de diferite modele, la productia a doar doua modele NZ 350-1 si RT 125. NZ350 a fost adaptat pentru utilizarea pe front, intrand in catalogul Wermacht de “motociclete de clasa medie – 350cc”.



Motor                         monocilindru 2T, 346cc, racit cu aer
Putere                        11.5CP@4000rpm
Alezaj/cursa              72/85mm
Raport compresie    5.7:1
Carburator                 Amal M 76/426, Bing AJ 2/24, Graetzin H 24; 24 mm
Electrica                    6 volti
Lungime                    209cm
Latime                       75cm
Inaltime sa                 70cm
Garda sol                  12mm
Greutate                    145Kg
Cap. rezervor            14l
Consum                     3.3l / 100km

Transmisie                4 trepte, actionata cu pedala stanga/maneta in dreapta rezervorului

Cadru                         Rigid, din otel presat
Furca                         Paralelogram
Frane                         Tambur
Roti                            3.25/19

Total unitati produse            45.300 intre anii 1938 – 1943.











Kawasaki Versys 1000 - 2012





General

            Cu un aspect ciudat, de la distanta mi-a lasat imresia ca e inspirata din MZ-ul “gat de lup”, aceasta motocicleta m-a surprins de la prima vedere. Nu acelasi sentiment l-am incercat cand am facut cunostinta cu motorul. Are un cuplu foarte bun pe toata plansa de turatie si daca o dai in “rosu” te trezesti cu cea mai rapida motocicleta din categoria sa. Totodata este extrem de confortabila. Va parcurge kilometru dupa kilometru toata ziulica fara sa se planga de nimic. Doar furca fata poate ridica anumite semne de intrebare, dar numai cand este solicitata la maxim. La 11.500 Euro, raportul calitate–pret este unul excelent fata de concurenta. Pana la urma, este un tourer all-round fiabil, complet.


            Motorul

            Cred ca motorul este asul din maneca lui Versys. Bazat pe propulsorul lui Z1000, motorul cu 4 cilindrii in linie este uimitor si cu siguranta o sa-l detroneze pe legendarul GS de la BMW. Compresia a fost micsorata fata de Z1000 si cu o mica ajustare a alimentarii cu combustibil motorul de 1043cc trage linie la 116CP si 102 N/m.


            Manevrabilitate

            Tinand cont de faptul ca e o namila de motocicleta de 239kg nu e deloc rea, ba chiar din contra, e stabila la viteze mari, pe autostrada si franele asistate ABS o sustin excelent. Singura chichita vine de la furca fata care se simte ciudat cand ii ceri maximul. In 90% din timpul de pilotaj este ok dar uneori, cand ceri multe de la suspensia fata, feedback-ul este greoi, ba chiar te baga in incurcatura pentru ca nu simti exact cata aderenta ai la roata fata. Poti sa te apleci cu motocicleta in curbe pana ii zgarii scaritele dar nu cu incredere de 100%. Spatele nu ridica probleme. Simti perfect ce se intampla cu roata si ce trebuie sa faci.  


            Echipare

            ABS-ul e standard, lafel ca si discurile de frana sport, “petala”. Mai important e ca acum avem un sistem de control al tractiunii in trei trepte, nou-nout, care combina cele mai bune calitati ale sistemului de pe  ZX-10 cu cel de la GTR1400. Setarile pot fi schimbate in mers daca inchizi acceleratia. Suspensia spate se poate seta pe pre-incarcare in timp ce furca e complet ajustabila. Si mai e o lista imensa de accesorii aftermarket de calitate printre care gasim un set tocmai bun de cutii laterale.



            Calitate si fiabilitate

            Tinand cont de pretul foarte rezonabil in comparatie cu concurenta, nivelul finisajelor si calitatea materialelor sunt ridicate. Bordul este ajustabil numai manual si asta ar fi singura mea observatie. Nu are rost sa ridic semne de intrebare, mai ales ca fiabilitatea motorului Z1000 s-a dovedit a fi nezdruncinata.


            Valoare

            La banii astia (11.500 E) ai tot ceea ce te-ai astepta sa gasesti pe o motocicleta tourer, mult mai ieftin decat principalul concurent – BMW GS. Tiger 1050 de la Triumph se apropie la bani dar nu are nimic pentru asistenta pilotajului pe partea electonica. Din pacate in Romania acest model nu este pe piata, gasim doar Versys-ul de 649 cc, cu 2 cilindri paraleli, la 8.103 Euro.


            Detalii tehnice

V.Max                        225.3Km/h
Putere                       116CP
Cuplu                         102N/m
Greutate                    239Kg
Inaltime sa                 945mm
Cap. rezervor            21l
Motor                         1043cc, 4 cilindri transversali, 16v
Transmisie                6 trepte
Cadru                         Dublu-tubular, aluminiu
Suspensie     fata     43mm, complet ajustabila
                        spate  monoamortizor ajustabil pe preincarcare si recul
Frana  fata                 2discuri X 300mm, etrier cu 2 pistonase
            spate              disc 250mm, etrier cu un singur pistonas